Missnöje bland Pjäsens personal

En oanmäld inspektion av det kritiserade särskilda boendet Pjäsen visar på stort missnöje med ledningen och en oro för vikariesituationen.

Det särskilda boendet Pjäsen, i Visby.

Det särskilda boendet Pjäsen, i Visby.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2014-11-18 15:03

Socialförvaltningen kom på oanmält besök till Pjäsen för att se hur verksamheten fungerar. Det som mötte dem var en personal som inte kände sig sedd av ledningen och som var orolig för hur de ständigt nya vikarierna påverkade verksamheten och de boende.

En av avdelningarna beskrivs som rörig. I rapporten går att läsa: "...vilket kan bero på att ingen ordinarie personal är på plats. Den personal vi samtalar med har varken namnbricka, eller uppfyller ställda hygienkrav". Något som beskrivs från samtliga avdelningar är den röriga vikariesituationen under sommaren.

Personalen på en av avdelningarna vittnar om en väldigt jobbig sommar: "Många vikarier har slutat under sommaren och det har varit många olika personal som kommit, de flesta utan erfarenhet och delegation vilket försvårat jobbet". På en av avdelningarna hade en av de boende inte fått komma ut på hela sommaren.

Hanna Westerén (S) är ordförande i Socialnämnden och var den som hårdast drev att Pjäsen skulle övergå från privat till regional regi. Hon har läst rapporten.

– Det finns saker i den rapporten som är svåra och som stämmer till eftertanke och som kräver åtgärd, säger hon.

När det gäller vikariefrågan så säger hon att de tittar på en lösning där Pjäsen ska få en egen vikariepool. Det här för att det ska bli färre nya ansikten för de boende och mer kontinuitet för personalen.

– Det är ett ihärdigt arbete för att få det att blir bättre, säger Hanna Westerén.

Hon pekar också på att många i personalen säger att man sedan regionen tog över driften alltid sätter in vikarier när någon är sjuk, vilket uppfattas som positivt.

Något som samtliga avdelningar är missnöjda med är cheferna på Pjäsen. Personalen på en av avdelningarna saknar cheferna på plats. "När verksamheten drevs i Attendos regi var cheferna ständigt på plats och det fanns en tydlighet i ledarskapet". Det här oroar Hanna Westerén.

– Känner inte personalen sig trygg och sedd så får det konsekvenser för vad man vågar och kan göra, säger hon.

De ska se till att det alltid finns tre chefer för Pjäsen, eftersom en del av problemet har legat i att en av cheferna har varit sjukskriven, menar Hanna Westerén.

Hanna Westerén ångrar inte att de tog över Pjäsen, men hon ser en del saker som de skulle ha gjort annorlunda.

– Projektledaren för övertagandet borde ha jobbat längre. Det var svårt att övertagandet sammanföll med semestrarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om