Misslyckad gårdsslakt ska utredas

Lantbrukaren var säker på att kon var död och kroppen hade lagts ut på gården för hämtning. När en miljöinspektör kom till platsen upptäckte han att kon fortfarande var vid liv. Nu har lantbrukaren anmälts för brister i sin djurhållning.

Gotland2011-05-18 04:00

Det var vid en rutinkontroll i måndags som en inspektör från samhällsbyggnadsförvaltningen upptäckte att det fortfarande var liv i den ko som lantbrukaren trodde att han hade avlivat. Kon låg på den plats där gården brukar lägga sina döda djur i väntan på att de ska transporteras bort med lastbil.

Händelsen inträffade på en stor gård på södra Gotland i måndags och har anmälts till länsstyrelsen, som har ansvar för djurskyddsärenden.

- Jag ser givetvis allvarligt på det här och håller nu på att utreda vad det är som har inträffat. Jag ska tala med alla inblandade och ta reda på hur detta kunde hända. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger djurskyddshandläggare Sune Liljeström.


Ingen förklaring
Sune Liljeström har varit i kontakt med lantbrukaren. Han förnekar ingenting, men har ingen förklaring till hur det kunde hända.

- Givetvis är lantbrukaren helt bestört. Han hade avlivat kon på det sätt som man brukar göra. Kon hade bedövats med en bultpistol innan den avblodades, berättar Sune Liljeström.

När länsstyrelsen får in anmälningar om brister i djurhållningen gör man en utredning om vad det är som har hänt. Sedan tar man ställning till om lantbrukaren är lämplig att hålla djur. Om så inte är fallet har länsstyrelsen möjlighet att utfärda djurförbud.


Maximal otur
Tage Norbeck på firman AVL-transport AB har hämtat döda djur på gotländska gårdar i 36 år. Inte heller han har varit med om någonting liknande.

- Den lantbrukaren måste ha haft maximal otur. Bultpistolen har samma effekt som en revolverkula och när den har träffat ska djuret dö. För att undvika att någonting som det här ska kunna inträffa blev det för några år sedan lag på att djuret också ska stickas och tappas på blod, säger Tage Norbeck och fortsätter:

- Antagligen har bultpistolen varit trasig, utan att lantbrukaren märkte det, och sedan har han dessutom misslyckats med stickningen. Normalt sett är bönder mycket duktiga på avlivning. Kan de inte göra det själva brukar de be mig eller veterinären att hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om