Missbrukares barn i nationellt fokus
De gotländska stödgrupperna Tryggve för barn med missbrukande föräldrar fick nationellt fokus i går när konferensen "Dags för barn" hölls på 21 svenska orter.På Borgen i Visby samlades 200 personer för att dels delta i den riksomfattande delen av dagen via storbild, dels den lokala delen med information om gotländska förhållanden.
Cirka 200 000 barn och ungdomar i Sverige växer upp med föräldrar som har problem med alkohol eller andra droger.
- Hur många det finns på Gotland är svårt att säga, förklarar folkhälsostrateg Håkan Jonsson. Det rör sig om två-tre barn i varje skolklass. Men mörkertalet är stort.
Väntan på mörkret
De gotländska Tryggvegruppernas verksamhet har fått efterföljare på en del andra håll i landet och under gårdagens konferens framgick att Gotlands kommun ligger väl framme i arbetet med att stödja utsatta barn och ungdomar.
I foldern om Tryggve stödgrupper finns flera uttalanden från anonyma gruppdeltagare, uttalanden som ger tankställare, till exempel "Om jag hade ett par hörselskydd skulle jag slippa höra."
I texten under står att när föräldrar dricker för mycket finns barnen hela tiden i närheten. Eller "Om jag hade ett tält behövde jag inte gå hem." Här och där i landet sitter det barn och väntar på att lamporna där hemma ska släckas, så att de vågar gå hem. De vill slippa bli inblandade.
Samtal med politiker
En av de lokala programpunkterna under måndagseftermiddagen på Borgen var ett samtal med några gotländska politiker och beslutsfattare nämligen landshövding Marianne Samuelsson, kommunlråden Lena Celion (m), Gustaf Hoffstedt (m) och Björn Jansson (s).
Det framkom att förutom Tryggvegrupper arbetar bland andra Familjefokus, som är socialtjänstens behandlingsteam för ungdomar och deras familjer liksom andra nätverk.
Grunden läggs tidigt
Såväl Marianne Samuelsson som Björn Jansson efterlyste mer samarbete skola-s ocialtjänst och Björn föreslog att socialsekreterare skulle kunna verka i skolorna. Lena Celion nämnde att sådant provats på en del håll.
En av deltagarna, rektor Marianne Ek, efterlyste att förskolornas kunskaper skulle tas tillvara mer.
- Vi träffar föräldrarna, personalen vet mycket om barnen, sade hon. Många föräldrar funderar över sina roller. I ett- till sexårsåldern läggs grunden för barnen. Det gäller att hjälpa föräldrar till ett starkt föräldraskap. Vi har stora kunskaper. Lägg mer resurser på förskolan.
Drottningen och Bris
Nationellt inleddes konferensen av drottning Silvia och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, även representaner för Bris, Rädda Barnen, Karolinska institutet och barnombudsmannen medverkade. Konferensledare och intervjuare på Borgen var Tommy Wahlgren.
De som samlats på Borgen kom bland annat från skolan, socialtjänsten, vården med flera ställe.
FAKTA/Dags för barnen
Konferensen "Dags för barnen" är en nationell mobilisering för att stärka det regionala pch lokala arbetet med barn i riskmiljöer. Konferensen är ett startskott för och en markering av att dessa barn skall prioriteras, både nationellt och lokalt. Fokus ligger på barn i missbrukarfamiljer.
Källa: Alkoholkommittén på Gotland.
Källa: Alkoholkommittén på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!