Missbrukare som söker hjälp riskerar att kopplas bort
- Resultaten är helt orimliga, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.Den som söker hjälp för beroende via sin kommuns telefonväxel, löper stor risk att inte få prata med någon alls. Det visar en undersökning gjord av Vårdförbundet.
- Det är väldigt oroande och ger ingen tillfredsställande bild av kommunernas beredskap för att möta beroenden, säger Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet.
Undersökningen presenterades under gårdagens seminarium om beroenden som hot mot folkhälsa, där även folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson deltog.
- Det här verkar alldeles orimligt. Man kan tänka tanken att ni har ringt runt nu i semestertider och att det är därför som så få har svarat, men det är egentligen bara ännu mer alarmerande. Det är ju i semestertider som många dricker som mest och riskerar att trilla dit. Därför behövs så klart även beredskapen som mest nu, säger han.
Vårdförbundet tryckte också på hur viktigt det är att den som söker hjälp får det snabbt.
- Att ta det första steget till hjälp kan vara ett enormt jobbigt steg och får man inte svar då kan det ta helt död på viljan, säger Anna-Karin Eklund.
Vårdförbundet kräver nu mer pengar och resurser till behandling och uppsökande av beroendepatienter.
I vården behövs också större kunskap om missbrukets mekanismer, visar en annan ny undersökning som Vårdförbundet gjort. 1487 medlemmar har svarat på enkätfrågor och 46 procent av dem svarar nej på frågan om de har tillräcklig kunskap om beroende i sin yrkesutövning.
Krafttag
- Det finns en utspridd rädsla och ovana bland personalen inför missbruksproblematik. Vi behöver mer utbildning och få mer utrymme för utvärdering, säger Anna-Karin Eklund.
Morgan Johansson bemötte med ord om regeringens krafttag från och med i höst.
- Vi ska ta fram en ny alkoholhandlingsplan och vill se ett större ansvarstagande från arbetsmarknadens parter. Vi vill att också de tar fram handlingsplaner för att fånga upp personer med problem och att de erbjuder möjligheter till vård, behandling och rehabilitering.
Resursmässigt fördelar regeringen öronmärkta miljoner, sju till familjemedicinska institutet och tio till landstingen, som ska användas till beroendeförebyggande insatser från och med i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!