Minskad vilja att stödja etablerade arrangemang

Romateatern och Kammarmusikfestivalen är tillsammans med Medeltidsveckan de gotländska kulturarrangemang som får störst uppmärksamhet nationellt. Ändå är politikerna inte villiga att skjuta till pengar till arrangemangen.

Foto:

Gotland2010-09-06 04:00
Romateatern har som mest fått 350 000 kronor av kommunen. Det var åren 2004-2007. Därefter krympte bidraget till 150 000 kronor per år, men i år fick man ingenting annat än hjälp att sätta upp läktaren. Den hjälpen värderas till cirka 100 000 kronor.
Staffan Schejas kammarmusikfestival har tidigare bara haft mindre bidrag från kommunen. Som mest 40 000 kronor 2004. I år fick man ingenting.
En anledning till att bidragen krympt är att kultur- och fritidsnämnden förra året antog ett nytt kulturpolitiskt program. Barn och ungdomar är en prioriterad grupp, och kommunen ska mer arbeta för att skapa rum och mötesplatser för kultur än att ge bidrag till evenemang.

"Ett smart trick"
För Romateatern har det inneburit en allt kärvare tillvaro. Regissören Thomas Segerström meddelade i maj att 2010 skulle bli den sista säsongen. I sommar har läktarna dessutom bara varit halvbelagda.
- Det är ett smart trick att ställa barn mot teatern. Då kan man smita undan sitt ansvar, säger han.
Thomas Segerström anser att både stat och kommun har ett ansvar för att teatern ska kunna leva vidare:
- Vi kan inte vara kvar utan stöd. Det är konstigt att man inte vill satsa på en existerande teater, som dessutom har ett unikt koncept.
Kammarmusikfestivalen blev i år helt utan bidrag, och krympte till tre dagar. Även den politiska viljan att stödja Medeltidsveckan minskar. Arrangemanget är etablerat sedan många år och bör ha goda möjligheter att finansiera verksamheten på egen väg, antingen via sponsorer eller ökade intäkter.

Räknar oförändrat
Gotlandsmusiken fick det här året en miljon kronor extra för att undvika akuta nedskärningar.
Man lade ändå ensemblen Sax on Four i malpåse, eftersom två pensionsavgångar inte återbesatts.
- Vi planerar för ett lika stort bidrag nästa år, men helt säker på hur mycket vi får är jag inte förrän jag ser underskrifterna på pappret, säger Gotlandsmusikens chef Bengt Jerkland.
I kulturvärlden är det många som hoppas att "kulturkofferten" - statens nya sätt att fördela kulturpengar - ska innebära förbättringar.
- Man kan hoppas på fler långsiktiga lösningar. Som det är nu kommer alla besked sent, säger Bengt Jerkland.

Lågt rankad
GA har även frågat partierna om kulturskolan. I Lärarförbundets rankning 2010 kom Gotlands kulturskola på 237:e plats. Den platsen fick kommunen efter att förbundet jämfört terminsavgifterna (plats 203) och skolans resurser (plats 208) med andra kommuner.
Den stora förändringen för kulturskolan inträffar om den rödgröna alliansen vinner valet på riksplanet. Då är maxtaxa utlovad. Att sträcka sig så långt som Luleå, Arvidsjaur och Sundsvall, som helt tagit bort avgifterna, vill inget parti göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om