"Bara flickor fick semla", löd rubriken i GT den 12 mars.
Och plötsligt talade hela Sverige om Högbyskolan i Hemse.
Nyheten om hur fritidshemmet vid Högbyskolan hanterade den internationella kvinnodagen fick en enorm spridning över Sverige och hamnade i tidningar från Ystad till Haparanda. Via internet spreds den också på bloggar och i diskussionsforum.
Massiv kritik
Det var ingen lyckat genusexperiment kan konstateras i efterhand, och kritiken blev också massiv. Men i dag ser rektorn Lekbir Belmhamdi hur händelsen vänts till något positivt för hela skolan.
- Vi var verkligen överallt. Det satt familjer runt köksborden i hela Sverige och diskuterade det här ämnet. Och det tycker jag är bra, och för vår del blev det starten på ett viktigt värdegrundsarbete, säger han.
Genuspedagog
Skolan kontaktade regionens genuspedagog Marit Olsson, och den här hösten har arbetet för att bli jämställd skola på Gotland satt igång.
- Vi ser över hela vår verksamhet, från lektioner till bemötande och hur vår skolmiljö ser ut. Det är ett långsiktigt arbete uppdelat i tre delar, säger Lekbir Belmhamdi.
- Det här är något som borde göras på alla arbetsplatser. Vi tror ofta att vi är jämställda och arbetar på det sättet, men är vi verkligen det, undrar han retoriskt.
Inte helt lyckat
Skolans roll när det gäller att vara ett jämställt föredöme och lyfta genusfrågor kan inte heller underskattas, menar han.
- Vårt ansvar är stort i de här frågorna. Och nu är jag tacksam över den publicitet och uppmärksamhet vi fick för semlorna eftersom det hjälpt oss och även lyft frågan genom den debatt som blev, säger han.
Genuspedagog Marit Olsson kommer mycket väl ihåg den uppmärksammade semlahistorien, och hon skrattar faktiskt lite när den kommer på tal.
- Ja, det där var väl inte helt lyckat, säger hon.
Hon håller med Lekbir Belmhamdi om att debatten är nyttig, och att den blev en spark i baken på skolan för att komma igång med jämställdhetsarbetet.
- De hade planerat att sätta igång själva, men den här händelsen blev kanske den knuff de behövde för att göra allvar av planerna, säger hon.