Ministern om kritiserade kraftledningen

Vid ett besök på Gotland på måndagen kommenterade energi- och it-minister Anna-Karin Hatt (C) planerna på en 70 kilometer lång kraftledning mellan Stenkumla och Näs.

Energi- och it-minister Anna-Karin Hatt (C) besökte Geabs solfångarfält i Endre.

Energi- och it-minister Anna-Karin Hatt (C) besökte Geabs solfångarfält i Endre.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-09-08 16:53

Geab planerar att dra kraftledningar från en ny omriktningsstation i Stenkumla upp till Näs när den nya kabeln mellan Gotland och fastlandet blir verklighet, vilket planeras bli 2018. Sammanlagt handlar det om 70 kilometer luftledning med uppemot 26 meter höga stolpar och 53 meter breda ledningsgator, som främst ska möjliggöra ytterligare vindkraftsutbyggnader. När energi- och it-minister Anna-Karin Hatt (C) besökte Gotland på måndagen fick hon frågor om planerna som väckt en del kritik bland fastighetsägarna.

– Jag varken vill, kan eller bör ta ställning i den här frågan, men det finns ett nationellt intresse i att kunna bygga ut den förnybara elproduktionen och Gotland har väldigt bra förutsättningar för exempelvis vindkraft, men även solenergi. Därför är det viktigt att kunna ta hand om den energi som skapas.

– Om det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart är det att föredra att man gräver ner ledningarna, men ofta är det inte ekonomiskt försvarbart.

Men kan du förstå att fastighetsägarna reagerar?

– Jag vill som sagt inte ta ställning i enskilda ärenden, men det är väldigt viktigt att ha bra samråd där alla känner sig lyssnade på. Det blir alltid diskussioner och det är viktigt att ha en bra dialog där alla får ställa sina frågor och kan få svar på dem, vilket kan ge en större förståelse hos de berörda. Det är klart att man vill veta vad som händer på eller i närheten av den mark man äger.

Med under Anna-Karin Hatts besök på Gotland fanns även Geabs elnätschef Björn Axelsson. Enligt honom skulle det kosta tre till fem gånger så mycket att gräva ner ledningen i marken.

– Kostnaderna blir helt enkelt för höga, och då kan inte vindkraften bära det. Det är olyckligt om någon är missnöjd med dialogen, men vi ska ha ett nytt samrådsmöte i kväll, säger han.

– När det gäller själva kraftledningen är det en avvägning man får göra. Väljer vi lägre stolpar måste vi avverka mer skog, så det blir ett val mellan höjd och bredd helt enkelt. Utan den här kraftledningen är det omöjligt att bygga ut vindkraften på Gotland.

Under sitt besök på Gotland passade Anna-Karin Hatt även på att hylla öns arbete med förnybar energi.

– Gotland ligger jättelångt fram och är ett föredöme och en inspiratör för andra. Ni har varit tidiga på bollen och kan känna stor tillförsikt och framtidstro, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om