Mindre skolor får större elevpeng

8,6 miljoner kronor. Så mycket kostar det stöd till småskolorna som Gotlands rektorer protesterar mot.Det motsvarar i snitt inte mer än en halv lärartjänst per skola, men Södervärnsrektorerna tycker att det handlar om viktiga pengar.

Överens. Södervärnsrektorerna Jacob Wesley och Gunnar Smitterberg och Elisabeth Norrby, som är specialpedagog på skolan är överens. De använder hellre skolans pengar till barn som behöver extra stöd än till att hålla igång de minsta skolorna.Foto: ROLF JÖNSSON

Överens. Södervärnsrektorerna Jacob Wesley och Gunnar Smitterberg och Elisabeth Norrby, som är specialpedagog på skolan är överens. De använder hellre skolans pengar till barn som behöver extra stöd än till att hålla igång de minsta skolorna.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-11-18 04:00

Skolan på Gotland har en budget på nästan en miljard kronor. Häften av dessa pengar går till grundskolan.

Det regionala stöd som håller igång de minsta skolorna på ön kostar 8,6 miljoner kronor om året för Region Gotland. Det motsvarar mindre än två procent av grundskolans budget och kan räcka till ungefär en halv lärartjänst på varje skola. Men Södervärnsskolans rektorer Gunnar Smitterberg och Jacob Wesley tycker inte att det handlar om små pengar.

De har räknat ut att den skolpeng, som i dag uppgår till 88 000 kronor för en högstadieelev, skulle kunna vara 1 500 kronor högre om småskolorna inte fick sitt regionala stöd.

- Det regionala stödet tas ju av våra elever. De små skolorna får mycket mer pengar per elev än vad vi får, säger Jacob Wesley.


Större klasser
1 500 kronor extra per elev på ett högstadium som Södervärn, där det går 375 elever, skulle innebära ett tillskott på mer än en halv miljon kronor - alltså mer än en hel lärartjänst.

- De pengarna skulle vi kunna använda till de elever som behöver extra stöd. För vår del skulle pengarna räcka till en ny specialpedagog, säger Gunnar Smitterberg.

Eftersom barn- och utbildningsnämnden har fått ett sparbeting på tolv miljoner kronor för nästa år skulle ett slopat regionalt stöd i praktiken inte innebära något tillskott i kassan, men besparingen skulle åtminstone inte bli lika kännbar.

Om besparingen genomförs med "osthyvelsprincipen" räknar man på Södervärnsskolan med att det kommer att bli större klasser.

Gunnar Smitterberg och Jacob Wesley understryker att rektorernas förslag om att slopa det regionala stödet inte bara handlar om pengar. Om man lägger ned några skolor kommer skolan på Gotland ha större möjligheter att möta de nya kraven på behöriga lärare.

- Det handlar alltså inte bara om att vissa skolor får betala för det regionala stödet. Det här är ett solidariskt utspel där nästan alla rektorer har varit med och vi gör det för att vi vill höja nivån på hela skolan på Gotland, säger Gunnar Smitterberg.

- På skolans område bör man inte ta regionalpolitisk hänsyn. Skolan är till för eleverna, säger Jacob Wesley.

Det regionala stödet uppgår till 8,6 miljoner kronor. Så här mycket får de enskilda skolorna i år:

Fårösund 7-9: 1 726 000 kronor.

Solklintskolan 7-9: 1 677 000 kronor.

Klinteskolan 7-9: 1 088 000 kronor.

Hogrän 1-6: 749 000 kronor.

Stånga 1-6: 592 000 kronor.

Vänge 1-6: 424 000 kronor.

Öja F-6: 423 000 kronor.

Romaskolan 7-9: 415 000 kronor.

Athene Fardhem 1-6: 380 000 kronor.

Kräklingbo F-6: 284 000 kronor.

Eskelhem F-6: 145 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om