Mindre pengar till kyrkorenoveringar

Gotland vÀntas bli den stora förloraren nÀr staten Àndrar modell för utbetalning av kyrkoantikvarisk ersÀttning. HÀdanefter kommer pengarna till kyrkorenoveringar att fördelas mer proportionellt.

Under 2018 gick ersÀttningen bland annat till att renovera 1200-tals kyrkan i Roma.

Under 2018 gick ersÀttningen bland annat till att renovera 1200-tals kyrkan i Roma.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

Gotland2019-09-18 10:39

Visby stift har 98 kyrkor som Àr skyddade och dÀrmed Àr berÀttigade kyrkoantikvarisk ersÀttning, KAE. Stiften har varje Är fÄtt ansöka om medel till specifika renoveringsprojekt och med facit i hand har det visat sig att de stift som varit flitigast att ansöka ocksÄ har fÄtt mest medel, vilket SVT VÀst var först med att rapportera.

Visby stift har fĂ„tt betydligt mindre medel de senaste Ă„ren, vilket frĂ€mst beror pĂ„ att reglerna gjorts om. Tidigare har stiften kunnat söka medel för ombyggnader som rör vĂ€rme- och elsystem, men dessa Ă„tgĂ€rder Ă€r inte lĂ€ngre berĂ€ttigade ersĂ€ttning. 

För 2020 har Visby beviljats 14,7 miljoner kronor, av totalt 460 miljoner kronor, och de större restaureringar som Àr planerade Àr Stenkumla, Halla, Ardre och Endre kyrkor, vilket pengarna inte kommer att rÀcka till.

Trots detta har Visby stift i snitt fÄtt mest ersÀttning under perioden 2002-2019, 664 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka. Minst pengar har LuleÄ stift fÄtt, 153 kronor per kvadratmeter.

Visby kan rÀkna med att ersÀttningen kommer att minska ytterligare framöver. Sett till 2020 Ärs fördelning har Visby fÄtt 462 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka, vilket Àr nÀst högst efter Stockholms stift. Genomsnittet Àr 357 kronor.

Stiftsantikvarie Rebecka Svensson, Visby stift, vet inte sÀkert hur det nya systemet kommer att slÄ mot de gotlÀndska kyrkorna.

– Eftersom vi har minst antal kyrkor av alla stiften i Sverige och ett av nyckeltalen baseras pĂ„ antalet kyrkor sĂ„ kommer vi att missgynnas, men hur hĂ„rt vet vi inte, sĂ€ger Rebecka Svensson.

– Församlingarna och SamfĂ€lligheten Gotlands kyrkor fĂ„r allt svĂ„rare att mĂ€kta med de egeninsatser som krĂ€vs. Medlemsavgifterna stĂ„r för den huvudsakliga finansieringen av svenska kyrkans fastigheter och nationellt rĂ€knar man med att KAE stĂ„r för en fjĂ€rdedel av kostnaden.

Om det blir ett mer eller mindre rÀttvist system vet inte Rebecka Svensson, men hon ser vissa fördelar.

– Församlingarna fĂ„r tidigare besked om de beviljas medel, i det nya systemet fĂ„r de besked redan i maj eller juni, jĂ€mfört med i september som det Ă€r idag.

En annan fördel Àr att pengarna fördelas i femÄrscykler, vilket innebÀr att det blir mycket enklare att planera lÄngsiktigt.

– I dag fĂ„r vi medel för ett Ă„r och har ingen aning om vilka pengar som Ă€r att vĂ€nta nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Rebecka Svensson.

Hur 2020 Ärs ersÀttning pÄ totalt 14,7 miljoner kronor ska fördelas beslutas av Visby stift under onsdagen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!