"Mina första tankar är hos dem som drabbas"
Mina första tankar är hos dem som drabbas, hos de många familjerna och anställda inom försvarsmakten som berörs.Det säger landshövding Marianne Samuelsson, som i går var i Stockholm, bland annat för att besöka försvarsdepartementet. Hon passade även på att lyssna till debatten i riksdagen. Men det var inget att hoppas på. Det var fortsatt träta, säger Marianne Samuelsson.
Han har ju redan jobbat länge med Gotland. Det känns bra för mig att ha den resursen. Han har ju redan gjort en del jobb och det är bra att man inte ska behöva göra om det arbetet från början, säger Marianne Samuelsson.
<span class=MR>Gotsam ett bekymmer</span>
Ett annat bekymmer är hur det ska gå med Gotsam, samordningsprojektet för kris, och katastroflägen på Gotland. Redan innan hon kom hit så hade tullen försvunnit. Nu föreslås den militära närvaron nedlagd.
När det gäller Gotsam så blir det för oss ännu mer viktigt att mobilisera kring säkerhetsfrågorna. Jag har i dag besökt försvarsdepartementet, bland annat för att se hur vi kan få en snabb och enkel kanal in till försvaret, säger landshövdingen.
På länsarbetsnämnden ligger man sedan en tid i startgroparna med anledning av P18. Man har fått underhandssignaler från Marianne Samuelsson och har därmed kunnat förbereda sig en del.
Vi har ställt in oss på att först och främst upprätta kontakt med P18:s omställningsgrupp, med Trygghetsstiftelsen och sedan har vi interna funderingar på teknikförberedelser för att kunna öppna ett litet kontor på P18, säger länsarbetsdirektör Tina Ersson.
<span class=MR>Mycket hög arbetslöshet</span>
Vi planerar alltså för att bemanna på plats. Sedan behöver vi fakta om olika gruppers behov. Därefter får vi se vad som behövs av förstärkning, både av personal och pengar. I början handlar det mest om personal. Vi har fortfarande stor grupper kvar från Flextronics som behöver jobb och arbetslösheten stiger nu på Gotland, säger Tina Ersson.
Inom den borgerliga oppositionen är besvikelsen stor och försvarsförslaget känns tungt. Även om det var väntat.
Jag fick vara med när kommunstyrelsen informerades av utbildningsministern. Det känns väldigt tungt. Även om vi har hört och läst i radio och tidningar att det skulle se ut så här så vill man inte acceptera ett sådant besked. Men vi kommer att jobba vidare med att visa att P18 behövs.
Det säger Lena Celion, som sitter för moderaterna i kommunstyrelsen och är gruppledare i fullmäktige. Hon känner starkt för de anställda och för den oro som drabbar dem fram till riksdagens beslut ska tas i december. Hon oroas också för hur det ska bli med samarbetsprojektet Gotsam. Lena Celion anser att det måste vara ett avbräck om nu även militären försvinner från Gotland.
<span class=MR>Harlevi hos Reinfeldt</span>
Under fredagen befann sig moderaternas förbundsordförande Inger Harlevi på ett möte hos partiledaren Fredrik Reinfeldt i Stockholm. Mötet var för partiets samtliga förbundsordföranden och det som diskuterades var försvarsbeslutet.
Också oppositionsrådet på Gotland, centerns Eva Nypelius, upplevde gårdagen som en svart fredag för Gotland.
Jag känner en stor besvikelse över att P18 läggs ner, att försvaret lämnar Gotland. Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar med de nedläggningar som har varit. Det här är ett hårt slag mot Gotland, mot de anställda och deras familjer. Det påverkar också hela näringslivet. Vi måste få något stöd för att få tillväxt, säger Eva Nypelius.
Det är klart att vi kommer att fortsätta kämpa för att ha försvaret kvar. Militär närvaro är också en trygghet. Jag tror inte att regeringen förstår vilka konsekvenser det kan få. skogsbränder exempelvis. Där har militären varit en jätteviktig resurs.
Näringslivet drabbas om P18 läggs ner. Militären lägger exempelvis sammanlagt tio miljoner kronor per år på flygresor, bland annat med Skyways. Men bolagets regionchef Gösta Andersson är inte bekymrad för Skyways del.
Kortsiktigt påverkas vi förstås. Men sedan kan det skapas nya resurser när Östersjöcentrum och kongresshall finns här. Så för vårt bolag innebär nedläggningen av P18 ingen katastrof, säger Gösta Andersson.
För Arla är P18 en stor kund. Stora mängder mjölk levereras varje dag till matlagning och som dryck. Men chefen för Arla på Gotland, Göran Nährström, anser inte att detta påverkar Arla.
Vår stora grej är ju torrmjölkstillverkning. Visst kör vi ett antal liter mjölk till P18 varje dag. Som enskild kund är P18 stor. Men det blir inget större avbräck för oss om leveranserna upphör, säger Göran Nährström.
Landshövdingen Marianne Samuelsson.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!