Serien har väckt debatt redan innan den börjat visas.
- Min insats är helt seriös. Jag vill lära ungdomarna att inte välja den kriminella vägen, säger Mats Barre.
I den nya programserien, med start 1 oktober, får tittarna följa ett gäng unga killar i 16-17-årsåldern som kommit på kant med rättvisan.
De har alla brutit mot lagen, brotten har rört sig om allt från mindre stölder till grov misshandel. Men ingen är dömd till fängelse. Inte i verkligheten, men i tv-serien kryper de in i fängelse - frivilligt
De sju grabbarna har med sina föräldrars medgivande sagt ja till att bli inlåsta på en anstalt i Västervik. I två veckor avtjänar de straff i var sin cell. De ska få känna på hur det är att sitta inlåst och isolerad från sina närmaste.
På plats i fängelset möter de sju ex-kriminella, personer med ett tungt kriminellt förflutet men som i dag helt har bytt sida. De före detta fångarna ska fungera som mentorer åt ungdomarna.
Tackade ja
I fängelset finns även en erfaren fängelseledning bestående av Ann-Britt Grünewald, tidigare bland annat fängelsedirektör på Österåkeranstalten, Björn Lagerbäck, kriminalpsykolog samt Hassela Gotlands vice vd Mats Barre.
Mats Barre säger så här om serien och sin medverkan:
- Jag och Lasse Siggelin fick en förfrågan om att vara med på grund av vår långa erfarenhet av att arbeta med utsatta tjejer och killar. Och efter viss betänketid tackade vi ja. Vi medverkar på olika sätt i serien, jag ingår i fängelseledningen och Lasse är främst med i undervisningssituationer. Det handlar ju om att ge de här grabbarna verktyg och kunskap så de kan välja rätt väg.
Serien har redan kritiserats av bland andra advokat Leif Silbersky som menar att ungdomarna exploateras och att tv-serien på sikt kan skada dem. Håller du med?
- Det är klart att det finns en exponeringsrisk. Men all medverkan är frivillig och det finns inget tvång. Både föräldrarna och kidsen är helt med på det här och förhoppningen är väl att programmet ska hjälpa ungdomarna till en vändning.
Är du inte rädd att din medverkan i en doku-såpa kan ge både dig och Hassela en stämpel som mindre seriös?
- Nej, inte alls. Jag bedömer heller inte programserien som nån såpa, det är ju TV4 Fakta som står bakom. Och jag tycker hela produktionen känns väldigt seriös, inte minst med tanke på att Ann-Britt Grünewald medverkar. Att hon var med var nog det som fick mig att tacka ja, svarar Mats Barre.
Vill väcka debatt
Han säger att han hoppas att tv-serien ska väcka debatt om innehållet i ungdomsvården.
- Hur vänder man killar som är på väg in i grov kriminalitet? Är det fler poliser som är lösningen? Eller kan den metod som används i programmet fungera? Där kombinerar man skrämsel med en enorm påverkan. Det är såna frågor jag hoppas debatten kring programmet ska mynna ut i. Det är viktiga frågor och oerhört aktuella. Vi måste helt enkelt lösa de jätteproblem med ökande ungdomsvåld som vi ser runt omkring oss, säger Mats Barre.