Miljövänliga miljoner

Gotlands kommun söker 14 778 500 kronor av Naturvårdsverket, för att fyra lantbruk ska kunna satsa på att omvandla gödsel till biogas.

Gotland2005-11-21 06:00
- Kan man tjäna pengar på att spara energi, så ska det gynna öns näringsliv, säger ekostrategen Helena Andersson.
Varje år delar Naturvårdsverket ut statliga så kallade Klimp-pengar, medel som öronmärkts för lokala investeringar som ska minska regionens klimatpåverkan.
I fjol fördelades 366 miljoner kronor, året före det 300 miljoner.
Gotlands kommun har sökt Klimp-pengar flera gånger tidigare, men aldrig fått några.
För ett år sedan konstaterade kommunens ekostrateg Helena Andersson, att man då "inte var tillräckligt koldioxideffektiv" i sin ansökan.
Nu gör man ett nytt försök.

Bara biogas
I år samordnar Gotlands kommun ansökningar till fyra olika biogasprojekt. De privata lantbruken L:a Bjärs Stenkyrka, Gudings Alva och Suderbys Bro samt Lövsta landsbygdsgymnasium ska, på olika sätt, omvandla gödsel till gasbunden energi.
Är ni tillräckligt koldioxideffektiva i årets projekt?
- Jag hoppas det! Det är ju en tävling, man vet aldrig vad de andra kommer med, säger Helena Andersson.
Hon berättar att projekten "knoppats av" från den biogasförening som bildades 2003, efter ett seminarium på samma tema. Sedan dess har kommunen, länsstyrelsen, Energibyrån och LRF samverkat med intresserade lantbrukare - bland annat i projektet "Biogas som binäring på Gotlandsgårdar", med tio företag.
Vissa valde att satsa nu, andra avvaktar, berättar Helena Andersson.
- Vi har haft en ganska lång process med kunskapsuppbyggnad, där man har fått fundera över vad som är bäst för den egna gården.
Att utvinna biogas kräver stora investeringar.
De sökta 14 778 500 kronorna utgör bara en dryg tredjedel av den totala projektbudgeten, 45 806 000 kronor. Resten ska företagen själva stå för.

Gynnar näringslivet
Helena Andersson påpekar att det inte - förutom i fallet Lövsta - är kommunen som kommer att dra nytta av projektpengarna.
- Kan man tjäna pengar på att spara energi, så ska det gynna näringslivet på Gotland. Vi har två huvudnäringar, turism och lantbruk. Turismen kan använda den förnyelsebara energi som lantbruken skapar.
I december står det klart exakt hur mycket Klimp-pengar Naturvårdsverket får att fördela 2006. Beslut om fördelning väntas fattas i maj. Först då kan projekten, som också innefattar folkbildning, starta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om