Miljöpartiets språkrör om domen: "måste överklagas till HD"

Sofia Bothorp, sakägare i målet och även miljöpartistiskt språkrör i Karlskrona, är mycket upprörd över Miljööverdomstolens dom att ge Nordkalk rätt till kalkbrytning vid Ducker i Bunge.– Med den här domen undrar jag om vi har någon miljöbalk över huvudtaget.

Gotland2009-10-09 12:44

Sofia Bothorp anser att Miljööverdomstolens dom är så principiellt viktig att den måste överklagas till Högsta domstolen. Och det är något hon personligen kommer att arbeta för.

– Det finns politiska undertoner, inte partipolitiska, som jag tycker är obehagliga.

– Den här domen visar att när det kommer till hård prövning så gäller inte miljöbalken, säger Sofia Bothorp, som är sakägare i målet då hon har fritidshus i Fleringe.

Hon anser att domen visar att utgången av en process till stor del beror på vem som är domare. I det här fallet byttes den tidigare domaren ut mot en man som, enligt Sofia Bothorp, aldrig arbetat med miljöfrågor.

– Jag tror att det finns en rädsla för att den tidigare domen tog för stor hänsyn till de långsiktiga miljöfrågorna. Därför plockade man bort den tidigare domaren och satte in in en hovrättspresident, högsta hönset. Det känns inte bekvämt.

Hon tror att det finns en strategi bakom att placera en sådan auktoritet på domarposten.

– Jag är orolig att det finns politiska inslag i själva domen. Man gör kopplingar till regeringen och till politiska beslut, när Ojnareskogen tidigare togs bort från att bli ett Natura 2000-område. Det känns obehagligt.

Är du förvånad över domen?

– Jag är mest besviken! Jag hade hoppats att vi kommit längre än så! Den förra domen var en så bra dom att försvara. Det här är en tillbakagång till ett samhälle där miljöbalken är ett direktiv och inte en bindande lagstiftning.

Miljöbalkens syfte är att se till de långsiktiga miljöfrågorna. Den här domen är i högsta grad kortsiktig, anser Sofia Bothorp.

– Det här är väldigt kortsiktigt. Det handlar om 20, max 30 år, sedan är råvaran slut. Sedan har vi en vattenförsörjning på konstlad väg på norra Gotland.

– Att det finns en politisk koppling i en miljödom känns obehagligt, men mesta av allt är jag rädd för vilka konsekvenserna blir. Vi har nästan trampat ner miljöbalken. Kan vi inte använda miljöbalken i det här fallet, kan vi aldrig använda den. I så fall går råvaruuttag före miljöhänsyn.

Lokal bestörtning

Stefaan De Maecker, ordförande för Miljöpartiet de Gröna på Gotland, ser domen som ett stort nederlag för Gotland. Han anser att det här skadar Gotland för all tid framöver.

– Det är fullständigt obegripligt hur domstolen faller för kortsiktiga intressen och därmed skadar Gotland för all framtid framöver. Medvetenheten bland människor om vattnets betydelse har växt stadigt under de senaste åren men ändå väljer man att äventyra vattenförsörjningen som är en förutsättning för att leva på norra Gotland, säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om