Miljöpartiet: Kritiken borde varit hårdare
Kommunstyrelsen säger i sitt remissyttrande nej till den rysk-tyska gasledningen.Men skrivelsen till Näringsdepartementet får kritik av miljöpartiet.- Den är fjuttig, säger Stefaan de Maecker (mp).
gasledning. Det ryska gasbolaget Gazprom bygger en ny gasledning strax utanför S:t Petersburg. Ledningen kommer senare att ansluta till Nord Streams gasledning på botten av Östersjön.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Eva Nypelius (c) och Björn Jansson (s) fick då i uppgift att vässa formuleringarna.
Ändlig resurs
I går antogs den slutliga versionen av en enig kommunstyrelse - och det blir ett nej till Nord Streams planer.
- Jag vet inte om man kan vara mycket mer kritisk, säger Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande.
Skälet är att ledningen ska transportera naturgas, som är en ändlig resurs.
- Vi ser hellre satsningar på förnyelsebar energi, vi tror inte på fossila bränslen, säger Eva Nypelius.
Om Nord Stream ändå bestämmer sig för att bygga gasledningen tycker kommunstyrelsen att gasbolaget både under bygget av ledningen och under driften av den ska göra undersökningar för att kontrollera om den marina miljön påverkas.
Miljökonsekvenser
De gotländska politikerna vill även att beredskapsplan tas fram av Nord Stream för att hantera olika typer av olyckor kopplade till gasledningen.
Stefaan de Maecker (mp), ersättare i kommunstyrelsen, är kritisk till vinkeln i remissyttrandet.
Han tycker att kommunstyrelsen borde tagit fasta på miljökonsekvenserna istället för att basera yttrandet på att gasen inte är en förnyelsebar energikälla.
- Om man vet att ledningen har miljöförstörande konsekvenser borde kommunstyrelsen ha tagit chansen att ställa krav på kompensation för de skador Nord Stream orsakar, säger han.
Rolf K Nilsson (m), riksdagsledamot, kallar beslutet klokt och förnuftigt.
- Kommunstyrelsen har valt att helt inrikta sig på miljön. Miljöskälen är tillräckliga för att säga nej till gasledningen, men jag hade gärna sett att man också nämnt de säkerhets- och rättspolitiska skäl som finns. Då hade Gotlands nej blivit tydligare, skriver han i en presskommentar.
Grund för yttrande
För några dagar sedan sade även länsstyrelsen på Gotland nej till Nord Streams planer. Sammanlagt 60 remissinstanser har i uppgift att lämna yttranden till Näringsdepartementet. Underlaget ska sedan ligga till grund för regeringens yttrande på Nord Streams ansökan om att bygga gasledningen på havsbotten från Vyborg i Ryssland, via bland annat Sveriges ekonomiska zon, till Greifswald i Tyskland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!