Miljöpartiet kan bryta samarbetet
De tre partier som styr kommunen är alla nöjda med resultatet och hur samarbetet har fungerat de senaste åren. Men därmed är det inte självklart att samverkan kommer att fortsätta om partierna får majoritet på nytt.- Vi är inte i vänsterblocket, utan ett grönt parti, säger miljöpartiets ordförande Stefaan De Maecker.
- Som ett alliansfritt parti är vi öppna för samarbete. Valresultatet kommer att ge förutsättningarna, säger Stefaan De Maecker.
Vänsterpartiet däremot, är inställt på fortsatt samarbete med socialdemokraterna.
- Vi delar samma grundvärderingar, så det är naturligt. Samarbetet har gått väldigt bra de här åren, säger kommunalrådet Brittis Benzler (v).
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har diskuterat ett fortsatt samarbete om de får majoritet, men någon överenskommelse finns inte.
- Ingenting är avgjort före ett val, säger kommunalrådet Jan Lundgren (s) och påminner om att miljöpartiet gav de de borgerliga sitt stöd under två mandatperioder under 90-talet.
Men han tillägger:
- Jag är mycket nöjd med den samverkan vi har haft. Vi har i stort sett nått alla mål vi satt upp och samarbetet har gått friktionsfritt.
Den gångna mandatperioden har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet haft ett övertag med 40-31 i kommunfullmäktige. Majoritet har varit stabil och av de större frågorna var det bara om kongresshallen hade de tre partierna olika åsikter.
Jan Lundgren tycker det är angeläget med en klar majoritet.
- Gotland har viktiga år framför sig nu. Då får det inte bli för mycket kohandel, utan det behövs en tydlig kommunledning.
Centerpartiet, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna har formerat sig i en allians - både i rikspolitiken och lokalt.
- Målet är att vi fyra partier får majoritet, så att vi får ett maktskifte i kommunen, säger Eva Nypelius (c).
Om inte det lyckas är Eva Nypelius inte främmade för att ta upp diskussioner med miljöpartiet. Man har ju samarbetat tidigare.
Förutom med miljöpartiet samarbetade de borgerliga partierna 1995-1998 även med gottlandspartiet. Gottlandspartiet ramlade ur fullmäktige efter förra valet, vilket partiet skyllde på samarbetet. Inför årets val har gottlandspartiet tydligt deklarerat att något nytt samarbete med de borgerliga partierna inte är aktuellt.
S och c i andra kommuner
Aneby, Askersund, Grästorp, Hagfors, Jönköping, Krokom, Söderhamn och Vindeln är exempel på kommuner där socialdemokrater och centerpartister bildat majoritet och styr. Kan inte det fungera på Gotland också?
- Jag tror inte det. Vi är missnöjda med den politik som förts. Skatten har höjts två gånger och det har inte varit så stor öppenhet i den kommunala demokratin som vi vill ha, säger Eva Nypelius.
Samarbete mellan de borgerliga och socialdemokraterna har dock förekommit i Gotlands kommun. Efter kommunsammanslagningen 1970 styrde moderaterna och mittenpartierna - som var det gemensamma namnet för centerpartiets och folkpartiets valsamverkan - kommunen under några år. Då samverkade man med socialdemokraterna, som fick ordförandeposter i några nämnder och även ett kommunalråd (Nisse Nilsson).
Många olika konstellationer
Gotland är en spegelbild av rikspolitiken, blockindelningen är identisk och det finns inget lokalt parti som ändrar bilden. Men i andra kommuner finns fler exempel på konstellationer av olika slag.
Tidningen Dagens Samhälle har inför söndagens val gjort en sammanställning över hur landets 290 kommuner styrs. Även om majoriteterna i merparten av kommunerna kan klassas som borgerliga eller vänsterstyren så finns det mängder av varianter.
En faktor som bidrar till skillnader är de lokala partier. Lokala partier är med i 38 kommunstyren. Merparten av dem (27) är borgerliga. Åtvidaberg är en kommun där de lokala partierna är starka. Där består det lokala styret av sex partier, varav två är lokala - rotpartiet och kopparpartiet. Ytterligare ett lokalt parti finns, åtvidabergspartiet, som tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet utgör opposition.
Landets starkaste lokala parti finns i Gullspång, där kommunpartiet vår framtid i senaste valet fick 41,1 procent av rösterna.
Även om blockindelningen från rikspolitiken dominerar så har nästan var femte kommun blocköverskridande majoriteter, och bland de kommunerna finns alla tänkbara konstellationer. I Hylte samregerar vänsterpartiet och moderaterna tillsammans med socialdemokrater, centerpartiet och folkpartiet. Även Kävlinge har en majoritet där moderater och vänsterpartister ingår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!