Efter en dom förra hösten har flera landsting sett över möjligheten att slopa kompensationen. Att även Region Gotland skulle dra in den kom inte som en blixt från klar himmel.
– Jag har full respekt för att regionen vill spara. På Gotland handlar kompensationen om mycket pengar. En avveckling successivt under ett par års tid hade ändå varit snyggare än att ta bort den direkt. De här pengarna fanns med i vår budget för 2018, säger Marcus Ryding.
2016 fick Unicare/Hansahälsan 2,2 miljoner kronor i ersättning för 2013, och förra året 2,8 miljoner kronor för 2014. I år skulle Unicare/Hansahälsan ha fått 2,3 miljoner kronor av Region Gotland. Ersättningen ges i efterhand som kompensation när regionens egna vårdcentraler spräckt budgeten, och sågs tidigare som ett sätt att upprätthålla konkurrensneutralitet.
Beslutet att ge kompensation togs 2013. Nu har Region Gotland valt att följa Västernorrlands läns landsting, som förra året drog in kompensationen. Landstinget anser att den egna verksamheten inte kan jämföras med de privata vårdcentralerna. Fem privata vårdgivare har drivit en process mot landstinget. De förlorade i förvaltningsrätten och kammarrätten beviljade inte prövningstillstånd.
Unicare/Hansahälsan har 11 000 listade patienter och driver vårdcentraler i Visby och Klintehamn.
– Vi kommer att ha den lägsta ersättningen per listad patient och därmed sämst förutsättning att bedriva primärvård på Gotland. För att fortsätta att ge en bra vård kan vi inte spara på personalen. Det vi kan göra är att sänka lokalkostnaden, säger Marcus Ryding.
Unicare/Hansahälsan har ett dyrt hyresavtal i Visby, men desto billigare i Klintehamn. Vid en översyn av lokalkostnaden är en förändring i Visby mest trolig.
– Ledningen vill att vi är kvar i Visby, men vi kommer att titta på nya lokaler även utanför Visby, säger Marcus Ryding.
En etablering utanför Visby skulle kunna ske i Roma där Region Gotland bedrev vårdcentral fram till 2014.
– Roma skulle kunna vara ett bra alternativ, bekräftar Marcus Ryding.
Beslutet att slopa kompensationen togs efter en livlig debatt i hälso- och sjukvårdsnämnden. Oppositionen är starkt kritisk.
– Konkurrensneutraliteten mellan privata vårdgivare och egenregin sätts ur spel, säger Inger Harlevi (M) som tycker att beslutet är rent politiskt och visar synen på privat verksamhet.
Nämndens beslut drabbar bara Unicare/Hansahälsan. Den andra privata vårdcentralen på ön, Vårdcentralen Visborg, träffade 2015 ett avtal om ett tak för antalet listade patienter. I överenskommelsen togs möjligheten att få kompensation bort.