Miljonskadestånd yrkas av trio som avskedades sedan de startat eget

Flextronics stäms nu inför Arbetsdomstolen på miljonskadestånd för avskedandena vid Visbyfabriken i höstas.
Arbetsgivaren ansåg att de anställda varit illojala genom att starta konkurrerande verksamhet samt att till denna överföra kunder och tillgångar från Flextronics. De polisanmädes också men utredningen lades ner och brottsmisstankarna avskrevs.
Deras fackliga företrädare, Sif, anser att det inte finns någon grund för avskedande, Flextronics har känt till och godkänt det som pågick. Syftet var att försöka rädda kvar arbetstillfällen i Visby.

Gotland2004-03-20 04:00
Sammanlagt avskedades sex anställda som arbetat vid vid Flextronics anläggningar i Visby och Sätra. Stämningen omfattar de tre som företräds av fackförbundet Sif. I september varslades de anställda om avsked och efter överläggningar med berörda fackliga organisationer verkställdes varslet och deras sista anställningsdag var 5 oktober.
Men Sif:s inställning är att det inte finns någon grund för avskedandena. De anställda har visserligen startat en egen verksamhet under sommaren 2003 men detta har Flextronics känt till och godkänt. Man har inte övertagit några kunder från Flextronics, hävdar Sif. Bakgrunden är att det under försommaren 2003 stod klart för de tre att Flextronics skulle lägga ner sin verksamhet i Visby. Man hade då kontakter med bland annat platschefen Ove Alm och det träffades en överenskommelse som gav dem tillåtelse att starta och driva en egen verksamhet. Enligt överenskommelsen hade de även rätt att köpa en del material och inventarier från företaget, betalning skulle ske enligt gällande rutiner.
­ Den nya verksamheten har bedrivits helt öppet. Flextronics, såväl chefsgruppen i Visby som Sverigeledningen, har haft kännedom om den och syftet har varit att försöka rädda kvar en del arbetstillfällen i Visby, menar Sif.
<span class=MR>Ekonomiskt skadestånd</span>
Sif gör därför i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen gällande att Flextronics har avskedat trion utan att saklig grund för uppsägning har förelegat. Därmed har man brutit mot anställningsskyddslagen.
För detta kräver man skadestånd för de tre. Ett allmänt skadestånd á 120 000 kronor yrkas för var och en. Dessutom yrkas ett ekonomiskt skadestånd avseende lön jämte semesterersättning med respektive månadslöner (49 112 kr, 34 720 kr, 28 448 kr) från och med 5 oktober 2003 till och med dagen för huvudförhandling i målet plus ränta.
För en av de tre krävs också ekonomiskt skadestånd för utebliven bonus uppgående till en månadslön. Parterna har förhandlat i tvisten men har inte kunnat enas. Därför blir det nu Arbetsdomstolen som får avgöra om avskedandena varit riktiga eller ej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om