Miljoner till snus, camping och vaniljhjärtan
Varje år fördelar kommunen företagsstöd på ungefär sju miljoner kronor. Förra året fick 30 företag stöd, medan 35 blev utan. Företagsstöden får inte snedvrida konkurrensen, men kommunens näringslivschef medger att risken ändå finns där.
Efter påstötningar från flera olika medier har kommunens näringslivsenhet beslutat sig för att lätta på sekretessen.
- Saken har prövats i kammarrätten och de har bekräftat att vi har rätt att sekretessbelägga dessa uppgifter, men vi har ändå beslutat oss för att öka öppenheten och redovisa positiva och negativa beslut, berättar näringslivschefen Carl-Johan Löwenberg.
Miljoner till vaniljhjärtan
Här nedan kan du se hela listan över vilka företag som har beviljats företagsstöd i år och förra året. Och listan ger förstås upphov till en hel del funderingar. Varför beviljas bidrag till den ena och inte den andra?
När Pernillas kök blir utan bidrag, får Pizzeria Byssan 38 500 kronor till ny maskinpark. Och när Närs handelsförening blir utan företagsstöd beviljas Gotlandssnus bidrag inte bara en utan tre gånger under 2005 och 2006.
De fick mest
Gotlandssnus är ett av de företag som har beviljats allra mest stöd under 2005 och 2006. 800 000 kronor kan betalas ut till bolaget om de gör de investeringar som de har sökt bidrag till.
Andra företag som får mycket pengar är Heart of Sweden, som tillverkar vaniljhjärtan i Hemse, (775 000 kr år 2006), Gotland nu AB (800 000 kronor), Gotlandsguiden (1,5 miljoner kronor), Rosengren Olofsson stugor i Ljugarn (800 000 kronor) och Björkhaga stugor och camping AB (800 000).
Carl-Johan Löwenberg förklarar hur det går till när näringslivsenheten bestämmer vem som ska få och vem som ska bli utan:
- Dels finns det en förordning om landsbygdsstöd i botten. Där regleras bland annat att vi inte kan använda de här medlen för att ge stöd till lantbruksverksamhet eller fordon. Dels styrs våra beslut av det regionala tillväxtprogrammet.
Tillväxtprogrammet anger prioriterade områden som ska stöttas: Upplevelseturism, tillverkning och tjänster av gotländska kvalitetsprodukter, interaktiva medier och utveckling på marknader utanför Gotland.
Är snus en kvalitetsprodukt?
- Ja, vi tar inte sådan hänsyn. Det är ju inte olagligt.
Företagsstödet får inte heller snedvrida konkurrensen. Men är det inte det som händer när en pizzeria får 38 500 kronor till nya maskiner?
- Den här investeringen är inte riktad mot restaurangverksamhet, utan mot att de ska sälja sina produkter utanför Gotland. De säljer pizza som halvfabrikat till Destination Gotland.
Men risken för att företagsstöden snedvrider konkurrensen, den finns där. Det håller Carl-Johan Löwenberg med om:
- Det är en svår fråga, men vi gör bedömningar från fall till fall. En ny restaurang i Visby skulle inte kunna få stöd, men det skulle kunna bli aktuellt om någon etablerar en restaurang i en socken där det inte finns någon krog sedan tidigare.
Om effekterna av stödet blir de önskade kan också vara svårt att bedöma. Stöden ska generera tillväxt och sysselsättning, men tillväxt kan ju också innebära att en ny maskin gör ett effektivare jobb och att företaget kan minska antalet anställda.
- Det är inte vanligt, men jag har sett exempel på sådant. Men man kan också se det som att företaget skulle ha förlorat konkurrenskraft och kanske inte överleva om de inte hade kunnat göra dessa investeringar.
Starka fick mer
Två högskolestudenter granskade förra året effekterna av företagsstödet. De kunde konstatera att både sysselsättningen och omsättningen ökade bland de företag som hade fått stöd, men de kunde också se att stöden tenderade att gå till redan starka företag.
Kommunen har inte gjort någon egen utvärdering av vad företagsstöden egentligen innebär.
- Vi kan konstatera att stöden går till företag som växer och som det går bra för. Det kunde ha gått bra för dem ändå, men det vet man inte förrän man tar bort företagsstöder, säger Carl-Johan Löwenberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!