Miljönämnden efterlyser nu en ny länsveterinär
När tänker Länsstyrelsen rekrytera en ny länsveterinär.Det undrar miljö- och hälsoskyddsnämnden i en skrivelse. Man har nu tappat tålamodet med att den sedan 1,5 år vakanta tjänsten inte tillsätts.
Foto: Fotograf saknas!
- En nödlösning. Nu börjar läget bli allvarligt, vi vill ha en länsveterinär stationerad på Gotland, menar miljö- och hälsoskyddschefen Per-Eric Edlund.
Och nämndordföranden Mats-Ola Rödén, (fp), instämmer:
- I dagsläget får vi stöd vid akuta ärenden och inget annat och det är inte tillfredsställande. Länsveterinären utövar också tillsyn över oss och det är viktigt för alla inblandade.
Vattenundersökning
Annars var det vattenfrågor som dominerade nämndens gårdagsmöte.
"Dricksvatten på Gotland" heter en skrift som miljö- och hälsoskyddskontoret sammanställt efter en omfattande undersökning som utförts i somras. Här återfinns en mängd intressanta vattenfakta och den skall bland annat användas för att ingå i beslutsunderlaget vid prövning av nybebyggelse.
Exempelvis hämtar inte mindre än 15 procent av öns permanenta hushåll sitt vatten på annat håll året om, för icke permanetboende är siffran 25 procent. Orsakerna är varierande men där det egna av olika skäl inte anses hålla tillräcklig kvalitet eller inte räcker. Vattenproblem finns på många håll; på östsidan, Fårö och Sproge-Silte är det särskilt markant.
Ön har dessutom inte mindre än 12 000 enskilda avlopp.
- En mycket hög andel i ett nationellt perspektiv, konstaterar Per-Eric Edlund. Många är dåliga och påverkar vattenkvaliteten.
Och Mats-Ola Rödén påpekar att av de vattenprover som miljökontoret regelbundet tar över hela ön är tio procent otjänligt och 20 procent får godkänt med tvekan. Och vatten går det åt i riklig mängd, 175 liter per person och dygn är snittsiffran.
Industribyggnadsnej
Gute förvaltning AB, Visby, vill uppföra en industribyggnad på Hejdeby Suderbys 1:37, det vill säga Österby industriområde. Fastigheten är belägen inom inre vattenskyddsområde och nämnden avstyrker med hänvisning till risk för skada eller olägenhet för människors hälsa.
Byggnaden ska bli ca 1 000 kvm stor och inrymma 3-5 hyresgäster.
Vilka som skall flytta in är inte klart och företaget vill till att börja med bara uppföra väggar och tak men avvakta med golv tills hyresgästerna är klara. Nämnden menar dock tvärtom att man måste veta vilka företag som skall flytta in innan man kan lämna sitt godkännande.
- Viss verksamhet som i dag redan finns i området som skrot och impregnering är inte lämplig. Vi vill veta vilken typ av verksamhet som skall in i huset innan vi säger ok, framhåller Mats-Ola Rödén.
En fastighetsägare på östra ön förbjuds nu vid vite om 30 000 kr att från årsskiftet släppa ut avloppsvatten till befintlig reningsanläggning.
Översvämning
Vid besiktning konstaterades att anläggningen, från 1991, bar spår av översvämning. Anläggningen måste förbättras så att inte grundvattenkvaliteten hotas. Sker detta före årsskiftet upphör vitesbeslutet att gälla.
Nämnden beslutade också att avslå en ansökan från en fastighetsägare på Furulundsområdet i Visby som vill inrätta en bergvärmepump.
Avslaget grundar sig på omsorg om grundvattnet eftersom fastigheten ligger inom yttre vattenskyddsområde för Visby-Vibbles vattentäkter.
- Han får försöka lösa det på andra sätt som med fjärrvärme, menar Mats-Ola Rödén.
Djurhållarviten
En djurhållare på västra ön får vitesansökningar om 15 000 kronor inlämnade till Länsrätten. Dessutom anmodas han att utföra diverse åtgärder för att förbättra djurhållningen vid nya viten om sammanlagt 30 000 kr.
Det handlar om att djurhållaren ska ta bort eller stängsla in ovidkommande föremål som lantbruksskrot som finns tillgängligt och utgör en skaderisk för de djur som vistas på betesmarkerna. Han ska också inkomma med begärda foderanalyser.
Inga tidigare beslutade åtgärder hade vidtagits konstaterades vid en besiktning 25 september i år och då ansåg djurhållaren att det inte var någon fara för hans djur. En död tacka hittades också men veterinär skulle inte tillkallas och någon bortforsling skulle inte heller ske menade djurhålaren eftersom det döda djuret skulle läggas ut till rävarna.
Miljönämnden menar att mannen därmed brustit i sin roll som verksamhetsutövare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!