Miljönämnden är negativ till hotellprojekt i Fårösund och Visby
Miljönämnden gör tummer ner för två hotellprojekt - ett i Visby och ett i Fårösund.I Fårösund anser man att det ligger för nära Nimbus verksamhet. I Visby avstyrker man för att det ligger för nära oljedepån vid hamnen. I det sistnämnda ärendet blev det dock votering där de moderata ledamöterna ville säga ja till bygglov men förlorade.
I Fårösund gäller det fastigheten Kronhagen 3:2, Bunge. Den ligger på gamla KA 3-området och planen är att bygga om logement till hotell. Fastigheten ligger i anslutning till före detta Gotlands Varv AB och i dess gamla lokaler har båttillverkaren Nimbus erhållit tillstånd för tillverkning av plastprodukter.
Vi är tveksamma till ett hotell så nära Nimbus, menar Jan Grimlund, (mp), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Skyddsavståndet är 500 meter, länsstyrelsen gör bedömningen 300 m lokalt och här underskrids till och med det.
Det vore synd om man byggde in en konflikt i något som kan utvecklas till en stationär arbetsplats.
På fastigheten Asken 1 i Visby (mellan Färjeleden-Gutevägen-Palissadgatan) har Gotlandsresor hotellbyggnader, de så kallade Norgebarackerna, med tidsbegränsat bygglov. För dessa tre byggnader ansöker man nu om fortsatt bygglov under fem år. Dessutom söker man ett tioårigt bygglov för uppförande av ytterligare en hotellbyggnad.
Nämnden menar att konfliktriskerna inom området kvarstår. Bland annat med oljedepån i hamnen och hamnens fortsatta verksamhet.
Nämndens moderata ledamöter begärde dock votering, som förlorades med 2-9, och reserverade sig då mot beslutet att inte medge förlängt bygglov för de befintlliga byggnaderna.
Gotland står inför en kraftigt ökad kapacitetpå färjorna, men vi har begränsade resurser för boende. Bygglovet gäller hotellverksamhet där boendet inskränker sig till några nätter, störningarna från hamnen är inte av samma betydelse som vid permanentboende, menar Per Österlund, Håkan Onsjö och Lars-Erik Benneck.
Kommunen projekterar en ny kongresshall där man även poängterar nödvändigheten av hotellkapacitet inom gångavstånd. Att då kräva rivning av befintliga hotell medan kommunen planerar för var och hur ytterligare hotellkapacitet kan åstadkommas tycker vi är oklokt, motiverar m-trion sin reservation.
<span class=MR>Eldar hästgödsel </span>
Miljönämnden säger ja till proveldning med hästgödselbemängd kutterspån i värmekraftverket vid Skrubbs.
Det är Visby Energi AB som som vill provelda förorenad kutterspån i sin fastbränslepanna vid Värmekraften 3 i Visby. Materialet är förbrukad ströbädd från hästskötsel och består till övervägande del av kutterspån men är uppblandat med hästspillning och hästurin.
I dag komposteras det men det tar en väldig tid, konstaterar Jan Grimlund.
Proveldningen kommer att ske under några veckor och omfatta max 50 ton som bland annat hämtas från den närbelägna travbanans stallar. Med detta första prov vill man utröna bland annat brännbarhet, hanterbarhet, konsistens, fukhalt med mera.
Senast två månader efter starten skall en skriftlig utvärderingsrapport föreligga.
Miljönämnden säger ja till Nordkalks ansökan om utökad bergtäkt på Stora Vikers 1:94, Lärbro. Detta bland annat för att området ligger längre från bebyggelse än det nu aktuella verksamhetsområdet. Täktområdet ligger norr om Klinthagenbrottet.
Det utbrutna materialet kommer att transporteras med truckar till den befintliga grovkrossen i Klinthagenbrottet och därifrån vidare till anläggningarna i Storugns. Ansökan omfattar ett uttag av maximalt 4,2 miljoner ton kalksten per år under perioden 2004-2012.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!