Miljömål för Gotland ställs ut

Gotländska barn och ungdomar är miljömedvetna och det måste tas vara på. Det menade landshövdingen när hon igår invigde utställningen kring miljömålen vid Fornsalens café.

På innergården vid Fornsalens café kan man lära sig mer om sopsortering och hitta statistik kring gotlänningarnas sopsorterande.

På innergården vid Fornsalens café kan man lära sig mer om sopsortering och hitta statistik kring gotlänningarnas sopsorterande.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-09-27 04:00
I går invigdes landshövding Marianne Samuelsson utställningen som ska få gotlänningarna att tänka mer på miljön. Och man vill från länsstyrelsens håll trycka på att göra barn och ungdomar intresserade av miljötänket, samt få in det naturligt i skolundervisningen.
- Sopsortering, som ett exempel, lärde vi oss via våra barn på dagis för ett antal år sen, säger landshövding Marianne Samuelsson.

En utställning för alla
Självklart är det även viktigt med ett miljötänk bland öns vuxna befolkning och länsstyrelsen har benat ut vad som är viktigast ur Gotlands synvinkel.
- Grundvattnet är ett större problem här än på många andra ställen i landet. Genom tunnare jordtäcke och mer sprickor i berggrunden, blir grundvattnet på Gotland lättare förorenat, säger Emilie Vejlens, samordnare av miljömålsarbetet vid länsstyrelsen.

Kalk och bra luft
Häll därför inte ut mediciner, kemikalier och rengöringsmedel med avloppsvattnet. Och se till att renovera ditt avloppsystem om du har eget, icke kommunalt, avlopp.
Gotland har också många bra förutsättningar när det gäller det lokala miljöarbetet. Luftkvalitén är bra, och sjöar blir inte lika lätt försurade tack vare kalktätheten.

Långsiktigt
Marianne Samuelsson medger att miljömålen är generella och långsiktigt formulerade, men att det är en bra början och att utställningen förhoppningsvis leder till många besökare som tänker till och diskuterar detta viktiga ämne för ön.

Prispengar för miljötänk
- Barn och ungdomar här lever nära naturen och har föräldrar som kanske har bosatt sig här just för den gotländska miljön. Det är nu viktigt att vi tar tillvara på barnens kunskaper och får upp intresset för miljön hos fler under tidig ålder, säger Marianne Samuelsson.
Till utställningen hör en miljötävling, där alla öns skolklasser i grundskolan får delta. Man hoppas hjälpa på arbetet med miljöintresset hos barn och ungdomar, och lärare har informerats om hur miljömålen kan komma in i undervisningen. Priset är en summa pengar som kan användas till olika klassaktiviteter.

En del av livet
Både barn och vuxna är såklart välkomna till utställningen men Anna-Lena Fritz på naturvårdsavdelningen vid länsstyrelsen tror även hon på vikten av att nå ut till skolungdomen.
- Miljön är en del i deras dagliga liv. Jag tror de gotländska ungdomarna har en särskild medvetenhet också när det gäller att se långsiktigt, då de lever i en så historisk miljö, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om