Miljödomstolen ogillade samtliga ersättningsyrkanden
Miljödomstolen vid Stockholms tingsrätt har gett Vindkompaniet Svenska AB tillstånd att anlägga och driva en vindkraftanläggning i havet väster om Näsudden på Gotland.Anläggningen omfattar 16 aggregat med en effekt på vardera 2,75 MW och med en navhöjd på högst 70 m och en rotordiameter om högst 92 m.I domen som meddelades på torsdagen anges också de omfattande villkor som skall gälla för tillståndet utöver de som angavs redan i regeringsbeslutet den 3 juni 2004.Samtliga ersättningsyrkanden som framställts i målet ogillades.
Miljödomstolen konstaterar att vissa personer äger fastigheter som är belägna så att vindkraftverken kommer att synas från fastigheterna.
? Oavsett om de på detta sätt kommer att påverkas av den planerade verksamheten eller inte, är ingen av dem, bl.a. med tanke på avståndet mellan fastigheterna och den planerade verksamheten, så berörda att de har rätt till ekonomisk ersättning.
?Inte heller ger det som framkommit i målet underlag för bedömningen att någon av de aktuella personerna skulle lida ekonomisk skada till följd av minskat fiske, säger miljödomstolen som alltså ogillar samtliga framställda yrkanden.
Däremot skall anspråk på grund av oförutsedd skada kunna tas upp till prövning inom fem år efter arbetstidens utgång. Den har tidigare bestämts av regeringen till utgången av 2009. Vid förhandlingen i miljödomstolen tillbakavisade Vindkompaniet också alla skadeståndsyrkanden.
?Det finns ingen rättslig grund för skadeståndstalan, sade bolagets juridiske företrädare advokat Björn Goldman. Det går inte att få ersättning i den här typen av mål för estetiska störningar.
? De som yrkat skadestånd har inte kunnat påvisa någon skada över huvud taget.
Omfattande villkor
Tillståndet från miljödomstolen innebär också att Vindkompaniet Svenska AB får tillstånd att lägga ned en kabel på havsbotten mellan vindkraftverken och en mottagningsstation på land.
Av de nu fastställda villkoren framgår att bolaget skall bekosta undersökningar av gruppstationens påverkan på fiske, fisk och marint liv till ett belopp av 1,5 milj kr.
Dessutom skall påverkan på fågellivet bekostas till en kostnad av 1 milj kr.
I samråd med länsstyrelsen och Gotlands kommun ska bolaget upprätta ett program för och utföra undersökningar av gruppstationens bullerpåverkan, dels i vattnet omkring gruppstationen, dels på närliggande områden på land. Kostnaderna för detta har fastställts till 0,5 milj kr.
Miljödomstolen stipulerar vidare att bullernivån inom närmaste strandområden inte får överstiga 40 dB(A) räknat som riktvärde.
Färre men effektivare
Villkoren innehåller också vad som skall gälla vid borrnings- och fräsningsarbeten beträffande avskärmande åtgärder samt insatser för att minimera grumling.
I samarbete med länsstyrelsen och Gotlands kommun ska det upprättas en plan för oljeberedskap i syfte att förebygga och förhindra skador på den marina miljön.
Det kan i sammanhanget nämnas att Vindkompaniet efter en ansökan 1999 fick regeringens tillstånd, efter ett tillstyrkande från miljödomstolen, redan i december 2001. Beslutet avsåg då vindkraftpark om 21 vindsnurror i havet väster om Näsudden.
I april 2002 ändrade Vindkompaniet emellertid sin ansökan. Bolaget ville bygga större men färre och effektivare vindkraftverk.
I stället för 21 kom ansökan att omfatta 16 verk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!