Miljöbalken har inte följts

Tekniska nämnden får nu punga ut med 25000 kronor i miljösanktionsavgift för att man inte följt miljöbalken och lämnat in miljörapporter för Visby hamn, Slite lanthamn, Kappelshamns hamn, Klintehamns hamn samt Ronehamns hamn.

Gotland2004-08-27 04:00
En sådan rapport ska lämnas in senast tre månader efter kalenderårets slut och skulle varit inne sista mars i år. Tekniska nämnden bad om uppskov och fick det, men de fullständiga rapporterna var inte inlämnade när tidsfristen löpte ut den sista juni. Tekniska nämnden förklarar förseningen med hög arbetsbelastning.
Enligt miljöbalken ska en miljösanktionsavgift tas ut även om överträdelsen inte skett med uppsåt eller av oaktsamhet, såvida det inte anses oskäligt. Och några sådana omständigheter kan miljö- och hälso-skyddsnämnden inte se. Därför får tekniska nämnden nu betala en avgift på 5000 kronor per hamn.
<span class='mr'>Oklippta får</span>
Minkfarmen i Salthamn i Väskinde drivs sedan ett och ett halvt år utan tillstånd. Ägaren till Gotlandsfarmen har överklagat miljöprövningsdelegationens beslut att avslå hans ansökan om förnyat tillstånd. Miljödomstolen ger nu miljö- och hälsoskyddsnämnden möjlighet att yttra sig. Nämnden framhåller att det är viktigt att ett avgörande i ärendet kommer snarast och att det i sommar anmälts störningar av en stor mängd av omkringboende, trots att minkfarmens ägare påstått motsatsen.
Två lantbrukare på norra Gotland riskerar att få betala 5000 kronor var därför att de inte klippt sina får, och därmed utsätter djuren för onödigt lidande. Nämnden lämnar nu in ansökan om utdömande av vite till länsrätten.
En ansökan om en ytjordsanläggning från fastighetsägare på Furulund i Visby avslås av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Man anser att ett läckage av den vätska som skulle finnas i anläggningen medför risk för olägenhet för miljön och människors hälsa eftersom den ligger så nära Furulunds vattentäkt.
<span class='mr'>Buller i Butter</span>
Nybergs Entreprenad får inte längre mellanlagra asfaltsavfall på fastigheten Bolarve 3:2 i Hejdeby. Platsen ligger inom inre vattenskyddsområde och verksamheten utgör ett hot mot grundvattnet. Enligt nämnden påverkar beslutet inte företagets verksamhet eftersom man redan arbetar med att hitta en annan plats för mellanlagring av asfalt från gamla vägar.
Bygglov för fritidshus vid Butter i Väskinde bör inte beviljas eftersom det finns risk för bullerstörningar från flyget, anser nämnden.
­De som saknar byggrätt i området kommer inte att få bygga. Vi vill inte säga nej men samtidigt är det vår uppgift att värna om flyget. Tillåter vi att det byggs för mycket nära flygplatsen finns risk för neddragningar i flygtrafiken, säger ordförande Jan Grimlund. Dessutom behövs det grönområden i tätbebyggda områden.
<span class='mr'>Tystare klubbar</span>
Däremot anses trafikbullret på länsväg 142 inte vara något hinder för att bygga om en ladugård i Träkumla till övernattningsrum, trots att den bara ligger sex meter från vägen.
­På natten är det inte så mycket trafik där, säger Jan Grimlund.
I sommar har det klagats betydligt mindre på buller från klubbar och krogar i Visby än förra sommaren, konstaterar nämnden.
­Om det beror på det tiopunktsprogram som togs fram eller på det väder Vår Herre ordnade i sommar vet vi inte.
<span class='mr'>Motorsportbuller</span>
Det ska bli striktare regler för buller från motorsportbanor. Det blir samma värden för permanent som för fritidsboende, vilket innebär 60 decibel dagtid och 55 kvällar och helger. Intill vårdlokaler, undervisningslokaler och friluftsområden samt vid anläggningar som används mer än 100 dagar per år föreslås att fem decibel lägre riktvärden tillämpas.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har lämnat synpunkter på förslaget från Naturvårdsverket och tycker bland annat att för fritidshus som ligger i områden som har betydelse för friluftslivet bör det lägre värdet gälla. Man påpekar också att de boende intill motorsportbanor bör få yttra sig om förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om