Middag halv åtta hos Pilla
Hur beter man sig när man bjuder ett gäng obekanta personer på middag? Och om en halv miljon tv-tittare ska se på dessutom? En som vet är Pilla Olin i Lummelunda.
Kajpsoppa. Varje deltagare får spendera högst 999 kronor på middagen som de bjuder på. Pilla Olin smakar av kajpsoppan som visas i tv vecka 11.
Foto: Henrik Radhe
I går kväll stod bordet dukat för en trerättersmiddag hemma i Lummelunda. En stunds överraskande underhållning bjöds också av några av revyvännerna som tittade in med sång. Värden och de tre gästerna kände inte varandra sen tidigare, men efter denna vecka lär de veta en hel del.
Thomas "Blondie" Lönnhammar, Josefin Ringbom och Tommy Andersson bjöds på gotländska delikatesser som kajpsoppa och saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde. Till varmrätt hade Pilla Olin komponerat helstekt marinerad fläskfilé gratinerad med en röra av bacon, svamp och äpple, ackompanjerat av rödvinssås, rotfruktskaka och sockerärtor.
- Jag lägger min egen touch på det, motiverar Pilla Olin valet av de förvisso välkända maträtterna.
För bara en vecka sedan ringde produktionsbolaget och frågade om hon ville vara med. Men vem som helst kan anmäla intresse för att medverka till TV4 fram till den 15 februari. Det görs inspelningar på flera orter i landet, säsongen börjar sändas nu på måndag med inslag från ett stockhomsgäng, och den pågår hela våren med fyra program i veckan.
- Det kändes som en skojig utmaning, och det blir lite reklam både för ön och för Gotlandsrevyn, förklarar Pilla Olin sitt deltagande.
Programidén kommer från engelska "Come dine with me". Enligt inslagsproducenten Andreas Ibohm ska det vara skojig och mysig underhållning som kan bjuda på inspiration och en glimt av "vanligt" folks hem och vardag. Men deltagarna poängsätter också varandras prestationer, och den som vinner veckans drabbning kammar hem 15 000 kronor.
Hänger i hasorna
Allt bedöms, från inköp och presentation av menyn, till matlagning, dukning, fördrink, underhållning och middag. Så filmteamet följde Pilla Olin hela dagen i går. Fotografen Henrik Hasselbom, ljudtekniker Carlos Contreras och regissör Andreas Ibohm väckte visst uppseende i mataffären när de hängde huvudpersonen i hasorna med filmkamera, mikrofonstativ och HD-monitor, innan de begav sig hem till Pilla Olin för att dokumentera förberedelserna för kvällen.
- Jag har i alla fall dragit fram spisen och skurat ugnen, skrattar Pilla Olin på frågan om hon ägnat veckan åt att städa.
Hon avslöjar också att de fyra i matlaget redan avverkat middagen hos "Blondie".
Speciellt
- Det var speciellt. Vi trängdes i hans lilla etta där han hade en extrem ordning på alla sina skivor. Men det var kul, jag hade väl aldrig kommit på middag där annars.
Två middagar återstår för gänget denna vecka innan filmteamet ger sig iväg till nästa inspelningsort som kan vara Linköping, Malmö, Falun, Örebro eller Västerås.
Programmen från Gotland kommer att visas måndag till torsdag den 9 till 12 mars. Tid? Halv åtta, förstås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!