Mer normalt läge väntas för vården i höst

Vårdpersonalen har fått sin semester och köerna är inte längre än ett normalår. Men hur mycket vård som skjutits upp går inte att säga ännu.

Sjukvårdens förhoppning är att hösten ska bli mer normal och att till exempel framskjutna operationer ska kunna betas av.

Sjukvårdens förhoppning är att hösten ska bli mer normal och att till exempel framskjutna operationer ska kunna betas av.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-09-09 15:15

Efter vårens pressade läge och det mer återkommande högtrycket under sommarsäsongen börjar vården nu gå tillbaka till ett mer normalt läge, även om en del annorlunda arbetssätt kvarstår. I början av augusti avslutades stabsläget inom den gotländska vården efter drygt 15 veckor.

Under den tiden har en del vård skjutits på framtiden, till exempel planerade operationer för personer över 70 år.

– Vi startar upp en mer normal nivå på våra mottagningar under hösten, och erbjuder de över 70 operation igen även om en del kanske ändå väljer att avstå, säger Marie Loob, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Den synliga vårdskulden återfinns i första hand på ortopeden, där kön är längre än normalt och där uppskjutna operationer nu ska betas av. I övrigt ser vårdköerna relativt normala ut.

– Köerna är egentligen inte längre än förra året, men det behöver inte innebära att det är bra. Det är ett flertal som inte har sökt till mottagningar och blivit uppsatta för operation. Det kan finnas ett dolt behov, säger Marie Loob.

Det handlar om nödvändiga vårdbesök som kanske inte blivit av – söktrycket på vården har varit lägre under pandemin. Hur mycket vård som skjutits upp och hur stor del av den som sjukvården kommer att behöva hantera i ett senare skede är svårt att säga.

– Vi kan bara agera utifrån det vi vet nu. Det återstår att se vad som händer framöver.

Under sommaren har personalen fått semester som vanligt och det har bara hänt vid enstaka tillfällen att ledig personal fått rycka in.

– I stort sett all personal har fått sin semester som de önskat, så vi har ett ganska bra läge. Men det har varit stor press och oro under våren och sommaren och vi har stora utmaningar framåt. Det tär på krafterna, konstaterar Marie Loob.

På många håll i världen har antalet smittade ökat kraftigt igen de senaste veckorna. Om det skulle bli nya utbrott under hösten är vården generellt sett mer förberedd än tidigare, framhåller Marie Loob.

– Vi är mer kunniga än när det här startade i våras. Vi har en stor portion ny kunskap om vad vi ska göra om det händer. Nu ligger fokus på testning och att hålla koll på läget. Den nivån vi haft så här långt har vi kunnat hantera och i Sverige ser det förhållandevis bra ut nu. Men det är viktigt att poängtera att pandemin inte är över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!