Vid senaste sammanträdet beslutade barn- och utbildningsnämnden att införa samlad skoldag för förskoleklasser och lågstadiet när höstterminen startar. Det är ett beslut som berör cirka 2 000 elever.
En del har redan prövat. Norrbacka, Lyckåker och Hogrän är några av de skolor som integrerat fritidshem och skola på schemat, även om inte alltid begreppet samlad skola använts.
Gränsen suddas ut
Samlad skoldag ska sudda ut gränsen mellan fritidshem och skola. Norrbackaskolan har redan arbetat så i två år.
- Genom att utnyttja resurserna bättre så har vi fått fler timmar med halvklass och mer tid till fysisk aktivitet, berättar rektor Torsten Flemming.
Läraren Anneli Söderberg berättar hur det kan gå till:
- Om vi till exempel lär oss om skalor och ritningar på matematiken, så kan eleverna följa upp det med att bygga en modell på fritids. Och läser vi en bok på svenskan kan berättelsen bli en teater.
- Det har blivit så att många elever fortsätter med skolarbeten när de kommer till fritids efter skoldagen, berättar fritidspedagogen Jenny Larsson.
Erfarenheterna är till största delen positiva. Men för att få samarbetet att fungera bra krävs planering, och tid till det har ofta saknats.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) ser den samlade skoldagen som en pedagogisk satsning. Bland annat får barn som inte har fritidsplats del av fritidshemmens resurser.
- Vi måste få fler elever att nå målen i skolan och då måste barnen få pröva olika arbetssätt, säger hon.
Skoldagen för de yngre blir längre. I satsningen ingår att öka lektionstiden i lågstadiet. Vid senaste sammanträdet beslutades att flytta tid från mellanstadiet och högstadiet så att alla elever från förskola till årskurs 3 får lika lång skoltid - 18,25 timmar per vecka (27,38 lektioner à 40 minuter).
Miljonbesparing
Men det finns även ekonomiska argument. Förändringarna görs för att passa skolskjutarna. Ett nytt avtal börjar gälla i höst och med färre bussturer ska kostnaderna minska. Kostnaden, som i dag ligger på 35 miljoner kronor per läsår, ska minska med förhoppningsvis 10 miljoner kronor.
Med den nya skolskjutsorganisationen får högstadieeleverna i Roma, Klintehamn, Solklintsskolan i Slite och Högbyskolan i Slite senarelagd skoldag. Den börjar klockan 09.00 och slutar 16.00.
Den förändringen har redan mött protester. Med en skoldag som slutar klockan 16.00 och ovanpå det en busstur på upp emot en timme så blir det inte så mycket tid kvar till fritidsaktiviteter.
- Jag har full förståelse för den kritiken. Men det blir alltid kritik när man gör förändringar. Andra kommuner har gjort på samma sätt, och där har det gått bra. Vi har ändå lyckats göra en besparing som inte går ut över undervisningen, säger Brittis Benzler.