Mer ekologisk mat till de kommunala köken
Fler gotländska leverantörer och mer ekologisk mat.Det blev resultatet av upphandlingen av mat till de kommunala köken.
Kaffe, köttbullar, pannkakor, mellanmjölk, a-fil samt en del av potatisen och morötterna är de varor som är ekologiska.
Begärt offerter
- Vi har begärt in offerter på stora volymer av dessa varor. Det är därför vi kan pressa priserna och få mer ekologiska varor för pengarna, säger han.
Kommunen satsar en miljon kronor extra för att kompensera fördyringen som de ekologiska produkterna innebär. Det ger bland annat 20 000 kilo krävmärkt pannkaka och 10 000 kilo köttbullar.
Matleverantör
Åtta av kommunens tio matleverantörer är gotländska företag. Keges vann budet i sex av de tio produktgrupperna. De ska stå för frukt/grönt/rotsaker, kolonial, kylt, fryst, ost/mejeri samt bryggeri. Några garantier på att maten i första hand köps på ön, går inte att få.
- Vi har lyckats få in en del gotlandsproducerad mat i gruppen frukt och grönt, säger Thomas Häggqvist på Keges.
Mjölken är också till delar gotlandsproducerad men med kött och fisk är det sämre ställt.
- Vi får inte in just några bud från gotländska producenter, säger han.
Små marginaler och fel sortiment är några förklaringar till att Keges inte kan göra så många affärer med de gotländska producenterna.
- Det blir mest fastlandsföretag vi kan köpa av, säger Thomas Häggqvist.
Potatisfrågan får de olika köken ta ställning till själva.
- Vi köper in både skalad och oskalad. Sedan är det upp till köken att välja.
Ytterligare två gotländska företag var billigast på varsin produktgrupp. Eskelunds bröd tog hem sin specialite medan Privab AB med kioskvaror höll de lägsta priserna på sina varor.
Nutrion är ett fastlandsföretag som ska leverera kosttillskott och liknande. Glassen kommer från GB Glace och det var Unilever som hade det bästa budet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!