Meny Gotland måste hitta ny leverantör
Nedläggningen av styckningen på Visby-slakteriet kan skapa problem för företaget Meny Gotland.Meny Gotland specialiserar sig på gotländska köttdetaljer, men från årsskiftet går det gotländska köttet in i den stora produktionen vid andra anläggningar inom Swedish Meats.
Det säger Herbert Schöfl som driver företaget Meny Gotland i slakteriets lokaler i Visby. Meny Gotland styckar och paketerar gotländskt lamm-, nöt och griskött. När det gäller lamm kommer det inte att bli några bekymmer för företaget. Meny Gotland köper redan idag in hela lammkroppar som de styckar och paketerar. Men på nöt- och gris-sidan ser det annorlunda ut.
- Där kan vi inte ta hela djur. Det blir för mycket delar över som vi inte kan sälja, förklarar Herbert Schöfl.
Nu måste han se sig om efter någon annan som kan leverera de detaljer som han behöver till sin produktion. Charolais-gruppen eller Ejmunds gård, som redan idag styckar sitt kött på andra platser, skulle kunna vara tänkbara samarbetspartners i framtiden.
- Vi kommer att försöka hitta en lösning direkt. Det ska nog gå att få tag på gotländskt kött.
Yrkesgruppen försvinner
Redan dagen efter beskedet om nedläggningen av styckningen i Visby har Meny Gotland fått förfrågningar om jobb från Swedish Meats-personal. Några hoppas han kunna anställa. Men på sikt befarar Herbert Schöfl att nedläggningen av styckningen i Visby kan innebära att det blir svårt att få tag på kompetent personal:
- Det finns en risk att den här yrkesgruppen försvinner på Gotland när slakteriet lägger ned sin styckning. De som sägs upp från sina jobb hittar andra arbeten efter en tid och då kan det bli svårt att få tag på personal.
Söker större lokaler
Men i all bedrövelse finns det också möjligheter, menar Herbert Schöfl. Meny Gotland har blivit lite trångbodda i de lokaler som de har idag. När Swedish Meats lägger ned sin styckning hoppas Herbert Schöfl att det ska bli lokaler lediga som han kan hyra för sitt expanderande företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!