Svenskt Näringsliv har i sin årliga ranking över Sveriges kommuner placerat Gotland på plats 256 bland totalt 290 kommuner. När man inte trodde det kunde bli värre föll Gotland med ytterligare två placeringar jämfört med för två år sedan
Rankingen är ett resultat av enkäter med företagare, statistik om sysselsättning, skattesatser och nya företagare. Det är enkäten som väger tyngst och särskilt det allmänna omdömet. Företagarna får placera hemkommunens företagsklimat på en skala mellan ett och tio.
– Jag satte nog en femma, säger Lars Kroné, vd för Hansahälsan och en av dem som svarade på enkäten. Han menar att Gotland på plussidan har litenheten och närheten, den som gör att man alltid kan nå tjänstemän och politiker. På minussidan finns känslan av att det går för långsamt och att det saknas tydliga mål.
När Hansahälsan etablerade sig på Herkulesvägen 2008 efterfrågade man en busshållplats utanför vårdcentralen.
– Nu 2014 har det fortfarande inte hänt någonting men jag tror att det äntligen kan vara på gång snart.
Bekymrad
Rankingen presenterades av Svenskt Näringslivs verksamhetschef på Gotland, Anders Thomasson, och han var inte förvånad över resultatet.
– Men jag är bekymrad över att man från politiskt håll inte tar det på allvar. Nu krävs det en bred politisk enighet.
Han tar Oxelösund som exempel. Förra året låg kommunen sämre på rankingen än Gotland. Till i år har den klättrat 130 placeringar.
– De gjorde en tvärpolitisk överenskommelse om att de skulle förbättra klimatet, säger Anders Thomasson.
Tydligare politisk enighet vill även Peter Lindvall se. På uppdrag av regionen utreder han vad regionen kan förbättra för att bli en smidigare part.
– Jag vill att de ska kroka arm kring fundamentala principer och inte byta inriktning över tid beroende på vem som styr, säger han.
De mest kritiska
200 gotländska företagare har svarat på enkätfrågorna. Anders Thomasson får frågan om det inte kan vara så att det är de mest kritiska som är mest benägna att svara. Han menar att det i så fall borde vara likadant i alla kommuner.
Det finns ändå ljusglimtar. I enkätsvaren framgår det att företagarna tycker att infrastrukturen med utvecklat fibernät är positiv och att både grundskola, gymnasium och Uppsala universitet Campus Gotland visar ett stort intresse för näringslivet.