...men här kan inget göras
- Omgående går inget att göra åt trafiksituationen kring skolan, säger Sven Ahlström, regionsansvarig för Gotland på Vägverket.Det är svaret som barnen i Roma kyrkskola får efter den otäcka olyckan.
Barnen kräver att något görs åt den osäkra trafikmiljön kring skolan. De vill bland annat att ett nytt säkrare staket sätts upp utefter den hårt trafikerade vägen samt att hastigheten sänks från dagens 50 till 30 kilometer i timmen.
3 600 fordon om dagen
- Vi får först titta på vad som hänt. Det är ju en bred väg och varför man kör av just där kan man ju vara fundersam till, säger Sven Ahlström. Han påpekar att trafikmiljön inte är säker någonstans.
- Det går inte att bygga bort alla faror i trafiken. Olyckor kommer alltid att hända, menar Sven Ahlström.
Och olyckor händer. 70-sträckan mellan Roma och Roma Kyrkby är enligt vägverket Gotlands farligaste och kommer inom kort att utrustas med fartkameror. Enligt vägverkets egen inventering passerar 3600 fordon dagligen utanför skolan vilket gör vägen till en av Gotlands mest trafikerade.
Flyttning av skolan
Efter utredningen av olyckan kommer eventuella åtgärder att föreslås. Sven Ahlström ser tre möjliga åtgärder som kan komma på fråga.
Att flytta skolan är en möjlighet om man finner att den ligger på en olämplig plats. Andra åtgärder är ett räcke likt det som nyligen satts upp vid Västerhejde skola och att sänka hastigheten till 30.
Skolans rektor Christer Söderström stödjer elevernas krav på striktare hastighetsbegränsningar och säkrare staket utefter vägen. Men att flytta skolan ser han inte som realistiskt.
Ansvarig länsstyrelse
- De flesta skolor ligger ju efter vägar så då får de flytta många skolor. Bilisterna måste ju hålla sina hastigheter i första hand, säger han.
Ansvariga för hastighetsbegränsningar är länsstyrelsen.
- Någon ansökan om sänkt hastighetsbegränsning har inte inkommit, säger Rose-Marie Bjersander på Länsstyrelsens trafikenhet. En eventuell ansökan kommer att utredas av länsstyrelsen som sedan skickar den på remiss till polismyndigheten, kommunen och vägverket. Deras yttranden ligger sedan som underlag till ett beslut i hastighetsfrågan.
Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan och polisen har meddelat att förundersökningen är nedlagd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!