Men grovt mutbrott, bestickning och häleribrott

Fyra personer åtalades i fredags vid Gotlands tingsrätt i ett mål som av Ekobrottsmyndigheten betecknats som det hittills största mutbrottet i Sverige.
Sammanlagt rör det sig om mutor och bestickningar i storleksordningen 11 milj kr.

Gotland2003-08-30 04:00
Det motsvarar ca 3,5 procent av Rederi AB Gotlands upphandlade priser för de senaste snabbfärjorna.
Två av de mutåtalade är anställda av Rederi AB Gotland medan de bestickningsåtalade har företrätt Rolls-Royce AB och Wärtsilä Finland OY. De bestickningsåtalade är 67 och 63 år gamla och hemmahörande i Västra Frölund respektive Mariestad. De har varit försäljningsansvariga och haft betydande medel till förfogande för att få teckna kontrakt.
<span class=MR>Åtalet krymper...</span>
Det är dock anmärkningsvärt att åtalet inte omfattar grov trolöshet mot huvudman som var ett huvudnummer när mutskandalen avslöjades i början av sommaren. Ett brott som för övrigt har nämnts vid varje häktningstillfälle.
Vid en presskonferens i fredags eftermiddag i polishuset i Visby uppgav vice chefsåklagare Christer Krantz att utredningen nu är slutförd.
Det som från början var ett misstänkt skattebrott blev med tiden såväl mutbrott, häleribrott och trolöshet mot huvudman.
Kvar finns nu endast misstankarna om grovt mutbrott, bestickning och häleribrott.
­ Jag är övertygad om att ingen i ledningen på rederiet har vetat vad som har pågått, säger Christer Krantz. Det finns ingen anledning att tro att ytterligare personer i bolaget har varit inblandade. Han understryker särskilt det fina samarbetet från rederiets sida.
­ Min uppfattning är att rederiet ser mycket allvarligt på det inträffade och har påpekat att det som har hänt kan komma att påverka relationerna med andra leverantörer.
Rederiet har hittills inte uttalat någon avsikt att framföra skadeståndskrav vid den kommande rättegången.
Inte ens då mutpengarna påstås ha utgjort rederirabatter från de inblandade företagens sida.
<span class=MR>Svårt avslöja mutbrott</span>
Rederi AB Gotland är inte måls-ägande.
Man kan inte komma ifrån att mutorna i slutändan påverkar rederiets pris. Men mutorna drabbar även konsumenterna eftersom de normala konkurrensreglerna sätts ur spel, säger Christer Krantz.
­ Det är oerhört svårt att avslöja mutbrott. Ett av de svåraste brotten att upptäcka.
I bolagshandlingarna kan de se ut som vilka affärstransaktioner som helst.
Att vi kom den här brottsligheten på spåren var en ren tillfällighet, säger Christer Krantz.
<span class=MR>Det började 1997</span>
Brottsligheten går enligt åklagarens stämningsansökan tillbaka till år 1997. Gärningarna har med andra ord begåtts under den tid då rederiet upphandlade sina tre snabbfärjor i Frankrike och Kina.
De två rederianställda har haft i uppdrag att som tekniska experter följa upphandlingen och färdigställandet av fartygen på nära håll.
Den i dag 60-årige chefstjänstemannen vid rederiet påstås inledningsvis ha fått 500 000 kr insatt på ett privat nummerkonto i Schweiz. Pengarna kom ifrån Rolls-Royce AB, numer firmaändrat till Kamewa AB. Det finns handlingar som visar att utbetalningen har gjorts.
Chefstjänstemannens brottslighet är enligt åklagaren grov då den har avsett mycket betydande belopp, skett systematiskt och då denne har förfarit pliktstridigt.
Mututbetalningarna upptäcktes i samband med att skattemyndigheten gjorde en revision hos Rolls-Royce i Kristinehamn.
Bolaget har varit med och tävlat om att få leverera propellrar till snabbfärjorna.
1999 var det enligt åklagaren dags för nästa otillbörliga belöning. Denna gång på 870000 kr.
435000 sattes in på tjänstemannens privata nummerkonto i Schweiz. Utbetalare var återigen Rolls-Royce AB.
<span class=MR>Det stora "klippet"</span>
Det stora "klippet" som tas upp i stämningsansökan är en ersättning från Wärtsilä OY i Finland på 1009593 USD, över 10 milj svenska kronor. Huvuddelen av dessa pengar hamnade också på det aktuella nummerkontot.
Den andre åtalade vid rederiet är en 50-årig fartygsinspektör som enligt åklagaren vid ett eller flera tillfällen har erhållit muta eller otillbörlig belöning från Rolls- Royce och/eller Wärtsilä på 365000 kr.
Pengar som betalades av huvudmannen i muthärvan. Åklagaren påvisar detta bland annat genom att hänvisa till en dagboksnotering från september 2001. Där nämns beloppet 360000 kr och "tillkommer XX".
Alternativt åtalas fartygsinspektören för grovt häleribrott eftersom han enligt åklagaren borde ha insett att pengarna kom från brottslig verksamhet.
En stor del av bevisningen i målet går ut på att klarlägga att 60-åringen har agerat för egen vinning skull och uppträtt som någon slags konsult i samband med olika upphandlingar.
Privata välarvoderade konsultuppdrag som rederiet inte vill kännas.
En avsevärd del av bevisningen är också telefaxmeddelanden om till vilka konton olika utbetalningar skall göras, men även avräkningsnotor, betalningsroder.
I bevismaterialet finns det även handlingar som visar att de konkurrerande företagen hade fått kännedom om varandras anbudshandlingar.
<span class=MR>Satte in 20 000 euro</span>
I den muntliga bevisningen ska även en banktjänsteman höras om en dag i februari 2002 då 50-åringen kom in på Handelsbankens kontor på Öster i Visby och vid två tillfällen samma dag satte in sammanlagt 20000 euro i kontakter.
Vid tiden för insättningen ringde 50-åringen till muthärvans huvudman som befann sig i en bil inte långt från bankkontoret.
Den muntliga bevisning som åberopas i målet omfattar vittnesförhör med ett tiotal personer. Inte bara ledande personer inom Rederi Gotland utan även företrädare för Wärtsilä, Rolls-Royce ,Singaporeregistrerade Euro Marin och Hongkongbaserade NorViking LtD.
Rättegången vid Gotlands tingsrätt inleds den 8 september och väntas ta flera dagar i anspråk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om