Men det finns hopp konstaterade vänsterpartiets miljö-seminarium

När forskare och miljöaktivister ställer diagnos på Östersjön får havsmiljön här en mycket dålig prognos. Hoten mot havet är många: Övergödning. Utsläpp. Utfiskning.
Men det finns också hopp.
Det konstaterades på vänsterpartiets stora miljöseminarium om Östersjön i går.

Gotland2003-07-08 04:00
På strandpromenaden strövar eftermiddagsflanörerna som njuter av havsytans solglitter. Ett stenkast därifrån samlas forskarna och miljöaktivisterna för att tala allvar om vad som döljer sig under ytan. Det miljöseminarium, som i många år har anordnats av vänsterpartiet under Almedalsveckan, hade i år Östersjömiljön som sitt tema.
De flesta vet vad det handlar om. I många år har vi levt med larm om övergödning, utsläpp, utfiskning och farliga oljetransporter. Ibland har man kunnat sätta stopp. Arbetet mot gifter som PCB och DDT har ju varit framgångsrikt. Men på det hela taget kan marinbiologerna ändå konstatera att miljön i Östersjön blir allt sämre för varje år som går.
Varför den dystra trenden inte bryts var något som många av talarna på Östersjö-seminariet funderade kring:
­ Man brukar ju vårda det som har så stora värden, men det gemensamma ägandet är ett problem, funderar marinbiologen Sture Hansson.
­ Kanske beror det på att det är svårare att se förändringar i den marina miljön än i miljön på land. Det är lättare att få upp ögonen för backsippans spridning och förekomst än för ålgräset, säger Katarina Veem, från havsmiljökommissionen.
Kanske handlar det om ett strukturellt problem. Ansvaret för havsmiljön delas inte bara av många nationer, utan också av många myndigheter inom varje land.
Och här konkurrerar havsmiljön med andra starka intressen. Arbetet mot utsläppen av gifterna lyckades för att det fanns en politisk kraft. I andra sammanhang blir motståndet för stort. Sture Hansson tar överfisket som exempel:
­ Överfisket beror på att det finns krafter som politikerna inte kan stå emot.
­ De beslut som behövs för att rädda Östersjön finns, men Göran Persson som sitter vid makten och kan göra något, han gör ingenting åt det, menar Stuart Thomson från Greenpeace.
Om internationella regler och avtal blir rättsligt bindande och om det skapas tydligare struktur för arbetet och ansvaret för miljön under havsytan ­ då finns det hopp för Östersjön under ytan. Då kan det bli, som man uttryckte det på seminariet, "mindre snack och mer verkstad".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om