Mellanhamn för sexhandel
Polisen har fått in anmälningar om att kvinnor kan ha smugglats in på ön för att användas i sexhandel.I folkmun pratas det om att man kan köpa sex på ön.RFSU vet att det finns prostitution på Gotland.
-Det är en grov uppskattning grundat på de ärenden vi haft, säger Camilla Örndahl på rikskriminalens avdelning som utreder människohandel för sexuella ändamål.
Hon tror att det är minst 600.
-Ja, absolut.
<span class='mr'>Allmänhetens tips</span>
Några siffror på hur många som tagit vägen över Gotland finns inte.
-Jag misstänker att en del av kvinnorna mellanlandar här, säger Helena Bargholtz, folkpartistisk riksdagsledamot som företräder Gotland. Hon är en av många politiker som jobbar för att stoppa sexslaveriet.
-All erfarenhet visar att turister drar till sig alla skumma element.
Hon vill uppmärksamma folk på problemet.
-Blir människosmugglingen känd, är det fler som har ögonen öppna och kan larma polisen, säger hon som är övertygad om att detta inte enbart är ett storstadsfenomen.
-Det finns flera fall där allmänheten lämnat mycket bra tips.
<span class='mr'>Livegna tjänare</span>
Fattiga kvinnor med drömmar om ett bättre liv i väst gör människohandeln möjlig, liksom att det finns män som tycker sig ha rätt att köpa deras kroppar för att tillfredställa sina egna lustar.
Falska löften om arbete ges, men de flesta blir livegna tjänare. En del är medvetna om risken att bli prostituerade, men att det ska ske under slavliknande former har inte framkommit.
De utnyttjade kvinnorna transporteras in i landet med bil eller färja, med eller utan eskort. De placeras ofta i en lägenhet, blir fråntagna pass och pengar och sällan kan de språket.
<span class='mr'>Vår tids slavhandel</span>
En medveten taktik från hallickarna sida är att utnyttja en kvinna maximalt under en kortare tid för att sedan skicka hem eller sälja henne vidare. En poäng är nyhetens behag. Ju längre hon stannar, desto större är också chansen att kvinnan kan få hjälp att ta sig ur sin eländiga situation.
Några kvinnor låter sig lockas, men många luras, säljs eller rövas bort med våld av personer som gör stora vinster på denna verksamhet.
Situationen kvinnan hamnar i, liknas vid den afrikanerna hade när de kommit till Amerika. Det här är bara mer omfattande slaveri. Enligt Europol, EU:s polisbyrå, beräknas uppskattningsvis en halv miljon människor varje år föras in i Europa för att säljas som sexslavar. Inte ens under den mest intensiva afrikanska slavhandeln till Amerika på 1860-talet kom antalet offer upp i dessa siffror.
<span class='mr'>Städhjälp</span>
FN beräknar att mellan 700000 och 2 miljoner människor varje år faller offer för människohandel över gränser. Ytterligare miljontals är offer inom sina länder. Människosmuggling omfattar inte bara sexhandel utan också arbetskraftsexploatering, till exempel för att städa. Offren utsätts för olika former av extrem grymhet som våldtäkt och misshandel samt andra slag av påtryckningar och tvång.
Sexhandeln är den tredje största vinstgivande typ av organiserad brottslighet i världen. Narkotika och vapenhandel kan ge mer pengar, men riktigt säkert är det inte. Narkotikan säljs och förbrukas medan kvinnor kan säljas gång på gång. I runda tal handlar det om ett pris på mellan 4000 och 20000 för en kvinna. Innan det, har hallicken gjort förtjänster genom att sälja henne upprepade gånger för sexuella tjänster eller annat arbete.
FN beräknar att de kriminella grupperna tjänar ca 7 miljarder dollar varje år på handel med kvinnor.
<span class='mr'>Olika straff</span>
Narkotika- och vapenbrott är känt för att ge höga straff medan människohandel har en helt annan status. "High profit - low risk", kan man kalla den skrupelfria handeln med folk eftersom det är svårt att fälla brottslingarna. Risken att åka fast är så liten. Att staffet inte avskräcker, tyder också på att verksamheten ger stora inkomster.
Den nya lagen om människohandel kom den 1 juli och omfattas av sexuella ändamål, arbetskraftsändamål och handel med organ. Straffsatsen ligger på mellan 2-10 års fängelse, samma som för grovt narkotikabrott.
-Det ger oss möjlighet att använda telefonavlyssning och andra tvångsåtgärder, säger Camilla Örndahl.
<span class='mr'>Brottsstatistik</span>
Under 2003 gjordes 21 anmälningar om misstänkt människohandel för sexuella ändamål. 2002 dömdes fem personer för människohandelsliknande brott såsom koppleri, grovt koppleri, grovt sexuellt tvång, människorov och olaga frihetsberövande. 2003 hade siffran ökat till nio. Men det är bara en person som dömts för människohandel.
-Det är svårt att skaffa fram bevisning om människohandel för sexuella ändamål. Man ser hela förloppet men vi lyckas inte komma upp i kraven för människokoppleri, säger Camilla Örndahl. En förklaring är att offren som deltar i polisutredningen ofta utsätts för hot och tystas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!