Slitevind AB är en av pionjärerna inom den gotländska vindkraften och startade 1992. Drygt 17 år senare börsintroducerades företaget och på torsdagen kunde bolaget lägga fram ett bokslut för 2019 med ett resultat före skatt på 18,7 miljoner kronor.
– 2019 var bra för oss. Vi ser möjlighet att fortsätta investera i ytterligare produktionskapacitet, säger Jonas Dahlström, vd.
Det finns numera ett stort intresse för förnyelsebar energi hos de stora investerarna i världen. Trenden går igen hos de mindre, Investment AB Spiltan har köpt 5,85 procent av Slitevind. Men i huvudsak ägs aktierna av runt 1 250 gotlänningar. De får dock inte någon utdelning på sina aktier i år. Bolaget pekar på att låga räntor i dag gör att det är bättre att använda vinsten till nyinvesteringar.
– Vi äger och driver vindkraft i lite mindre skala. Den gotländska vindkraften byggdes av många små företag och ekonomiska föreningar. Vi kommer att fortsätta vara intresserade av att förvärva verksamheter där ägarna vill trappa ner, gå i pension och så, säger Jonas Dahlström.
Slitevind driver vindkraft i en skala som är lite för litet för det tunga kapitalet, men lite för stort för de riktigt små ägarna. På senare år har de expanderat. 2015 ägde bolaget vindkraftverk som producerade 75 gigawatt, i dag ger anläggningarna de äger 285 gigawatt el att sälja. Ungefär hälften av vindkraftverken finns på Gotland, resten på fastlandet.
Efterfrågan på el spås öka i framtiden, men det handlar inte om den väntade ökningen av antalet elbilar. En bils batteri laddas bäst på natten, eller under andra tider på dygnet när elen är billig.
– Men om en större del av industrin ska elektrifieras så kommer efterfrågan öka. Ett lokalt exempel är vad som händer om Cementa i Slite går över till eldrift, säger Jonas Dahlström.
En färsk rapport från Svenskt Näringsliv ger prognosen att elanvändningen kommer att öka från dagens ca 140 terrawatt till 200 terrawatt 2045. Datalagring och datahallar är energikrävande industrier som väntas växa. I dag svarar vindkraften för drygt 20 av de 140 terrawattimmar el som produceras i Sverige.
– Vindkraftens del väntas bli 70 i framtiden, säger Jonas Dahlström.
Aktien handlas på småbolagsbörsen Nasdaq First North Stockholm. Ett sjunkande elpris under 2020 pekas ut som den främsta risken för sämre resultat framöver.