Medeltida ting på kyrk- backen i Tingstäde
Folkbildning och underhållning i en väl avvägd blandning bjöds det på när det i går hölls medeltida ting på kyrkbacken i Tingstäde.Publiken fick bland annat se kämpande män i rustningar, lyssna på medeltida musik och vara med när ny landsdomare på Gotland valdes.
Härolden Calle Brobäck ledsagade besökarna genom programmet i detta nådens år 1313. Sedan gruppen Poeta Magica inlett med sprittande toner tog landsarkivarie Tryggve Siltberg till orda för att ge en bakgrund till vad en landsdomare var och vilka uppgifter han hade. En del var fakta, annat var kvalificerade gissningar eftersom dokumentationen från denna tid har vissa luckor.
Landsdomaren var landsbygdens borgmästare som tillsammans med tingsdomarna bestämde lagen och hur den skulle tillämpas.
<span class='mr'>Medeltiden</span>
Men det är inget entydigt begrepp. Under medeltiden var det ofta tvåtre personer som uppdraget cirkulerade mellan, förklarade Tryggve Siltberg.
Bonderepubliken Gotland var nöjd med att ha kungen och biskopen på fastlandet. Här fanns aldrig några kungens män i form av adelsmän utan gotlänningarna valde att låta tingssamhället leva kvar.
Och kom biskopen till Gotland fick han inte ta med ett mål att avgöra någon annanstans. Det skulle ske på plats, ty de som bor närmast veta bäst om sanningen, som det står i Gutalagen.
<span class='mr'>Inte alltid överens</span>
Nu var det inte alltid man kom överens när det hölls ting och dueller utgjorde en stor del av rättsväsendet. Man slogs efter strikta regler och de båda kombatanterna svor på Bibeln innan duellen att deras sak var sann.
Den som förlorade hade inte fått beskydd av Gud och därmed begått mened, förklarade Mattias Åhnmo, innan hans kamrater i S:t Mikaels gille från Malmö Peter Buskas och Henrik Dentz visade hur det kunde gå till. Herr Henrik hade anklagat Peter för att ha förgripit sig på hans unga hustru, något som Peter själv förnekade.
Det klirrade och skramlade om plåtrustningarna när de duellerade med lans, sedan svärd och slutligen dolk innan herr Henrik besegrat sin motståndare. Därmed var hans heder återupprättad ansågs det.
<span class='mr'>Fanfar</span>
Så ljöd en fanfar och settingsdomarna Olof från Bro, Peder från Rute, Mickel från Hoburg, Tomas från Hejde, Styrbjörn från Kräklinge och Ulf från Burs tågade in och tog plats på de högryggade stolar som ställts fram. De hade gemensamt kommit fram till vem som skulle bli Gotlands nye landsdomare sedan den tidigare hade avlidit. Det blev Styrbjörn från Kräklinge, med drag av Björn Håkansson, som framhöll att lagen ska respekteras och hållas för att garantera Gotlands frihet.
<span class='mr'>Krävde mer i skatt</span>
Då kom ryttare med budet att kung Birger Magnusson landstigit i Slite med en här. Han var inte nöjd med den skatt gotlänningarna betalade utan tänkte med vapen i hand kräva mer.
I dag fortsätter historien vid Röcklinge backe i Lärbro dit alla vapenföra män på ön uppmanats komma för att möta Birger och hans rövare.
Manuset till tingsspelet har skrivits av Rolf K Nilsson och ett 50-tal personer hade engagerat sig och arbetat inför och under gårdagens evenemang i Tingstäde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!