- Det här är ett hedersuppdrag, slår de båda fast.
Fast vad som egentligen förväntas av dem under Medeltidsveckan, har de ännu inte riktigt fått kläm på.
- Jag har fått veta att vi mest ska "glida runt och glänsa", skrattar Leif Svensson.
Raketkarriär
Leif Svensson har agerat inom ramen för Medeltidsveckan förr och har haft rollen som Albrecht van Gruten från Dorpat. Just nu repeterar han "Annie get Your gun" med Wats, där han spelar en hövding av ett helt annat slag.
Bo Dahllöf gör en medeltida klassresa och raketkarriär när han blir borgmästare, han har nämligen varit väktare till den danske kungen under några år. Annars har Bo Dahllöf inte spelat teater sedan han var tonåring. Och han vill inte hålla med om att den här rollen ligger nära hans yrkesroll i vardagen:
- Nej, på den tiden hade man någonting att säga till om!
Det är inte bara de färska borgmästarna som ska skolas in i sina roller. Just nu repeterar ett 70-tal amatörskådespelare in nya scener som kommer att framföras i gatuvimlet under Medeltidsveckan. Josefin Alfredsson, som sedan förra året är teateransvarig på Medeltidsveckan, har skrivit nya små teaterscener som ska höja temperaturen i Visby under veckan.
- De handlar om allt möjligt, en handlar exempelvis om en försvunnen gris, en annan är ett storgräl. Och så har jag skrivit om brandskattningen till i år också, berättar Josefin.
1288
Utgången kommer naturligtvis att vara den samma som den brukar vara - men en nyhet för årets Medeltidsvecka är temat: I år kommer veckan att fokuseras på inbördeskrigets år 1288. Också detta berättade man om under firandet av den internationella dagen för Hansan i Visby i lördags.
Visby är bara en av ett 30-tal hanse-städer som firade den internationella dagen för Hansan i lördags. Det är en dag när man både vill påminna om städernas gemensamma historia och om det nutida samarbetet. Och det var inte bara Medeltidsveckans folk som syntes och hördes i Visby denna dag. På cirkusplatsen vid vattentornet var det liv och rörelse med marknad och tivoli. Utanför Kruttornet stod Stefan Wramner som i egenskap av ordförande för gillet S:t Olofs yxa lät dubba barn till riddare. Och inne i Kruttornet berättade Wiveka Schwartz om vad som hänt här inne i tornet under årens lopp. Det arrangerades också en stadsvandring och föreläsningar. Inger Harlevi, som är vice ordförande för Hansan, höll en föreläsning om vad hansan betyder i dag.
Det finns ett samarbete mellan de 169 hansestäderna som på Gotlans exempelvis innebär export av både lax och lammkött.
- Men många delar av det gotländska samhället kunde vara bättre på att ta för sig i det här samarbetet. Högskolan är ett sådant exempel. De skulle kunna låta sina studenter få forska i tyska arkiv. De har handlingarna från den här tiden och gick man på djupet där skulle vi få mycket mer att berätta, säger Inger Harlevi.