Medborgarförslag fastnar på kommunens ledningskontor

Att Arne Eklund fick vänta fyra år och tre månader på att få svar på sitt medborgarförslag berodde att det blev liggande på kommunens ledningskontor. Och där finns flera gamla medborgarförslag som väntar på beslut.- Det här är oacceptabelt, säger regiondirektör Bo Dahllöf som lovar bättring.

Gotland2009-09-16 04:00
De tre förslagen om sockenskyltar som kommunfullmäktige behandlade i måndags var de äldsta medborgarförslagen man hade. Nu är Agneta Enderbergs förslag om att göra Gotland till en GMO-fri region äldst. Förslaget lämnade hon in i mars 2006. Nästan lika gamla är Sigvard Henrikssons och Tore Gannholms medborgarförslag om att Gotland bör söka ö-status i EU.
Gemensamt för de tre förslagen är att de handläggs av ledningskontoret. Och nu ska ledningskontoret skärpa sig.
- Det här är inte acceptabelt. Ett ärende ska inte ta mer än ett år att bereda, säger Bo Dahllöf.
Han har en färsk lista som visar att ledningskontoret har fem medborgarförslag och fyra motioner som är äldre än ett år.
- De ska vi klara av så fort som möjligt. Fullmäktige ska ha dem på sitt bord under oktober eller senast i november, säger Bo Dahllöf.

Så gick det till
GA har granskat hur medborgarförslaget om sockenskyltar behandlades. Arne Eklund lämnade in sitt förslag i juni 2005. Efter det lämnades ytterligare två förslag i samma ärende in. Tekniska förvaltningen var snabb att utreda frågan, och redan två månader efter det att Arne Eklund lämnat sitt förslag låg en utredning på tekniska nämndens bord. Det blev inget avslag, men nämnden konstaterade att det krävdes 150 skyltar och att det skulle kosta 900 000 kronor. Och det hade tekniska förvaltningen inte råd med.
Tekniska nämndens yttrande skickades vidare till kommunens ledningskontor. Där blev det liggande i nära två år, men i mars 2007 hade man ett förslag klart som presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott. Ledningskontoret ville avslå förslaget, men arbetsutskottet beslutade att ledningskontoret skulle fortsätta att utreda finansieringen.
Den utredningen tog ytterligare två år. Ledningskontoret kom i maj i år fram till att tekniska nämndens utredning och yttrande från 2005 var ett heltäckande svar.
Fyra år och tre månader efter att medborgarförslaget lämnades in fick Arne Eklund äntligen svar av kommunfullmäktige. Han satt själv hemma vid datorn och lyssnade på internet-sändningen från sammanträdet i måndags. Hans förslag avslogs inte. Tvärtom, kommunfullmäktige gillar sockenskyltar, men har inte råd att sätta upp några.
Flera fullmäktigeledamöter tyckte att kommunen borde skämmas, eftersom ärendet tagit så lång tid. Arne Eklund håller med.
- Det är tråkigt att det ska ta så här lång tid. Det gynnar inte allmänhetens intresse för demokrati och för att få inflytande, säger han.
Arne Eklund är glad över att alla är positiva till idén om sockenskyltar, och han har redan kommit på ett sätt som halverar kostnaden för att sätta upp dem. Men att få dem på plats är mycket jobb för en enskild person.
- Det här borde en myndighet ta på sig, tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om