Med beröm godkänd

Gotland har fått en egen bakelse.I går var det officiell invigning av Polhemsbakelsen.Upprinnelsen till det nya bakverket var en allergisk dotter.

Jättegott, tyckte riksdagsledmot Christer Engelhardt.

Jättegott, tyckte riksdagsledmot Christer Engelhardt.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-02-23 04:00
Vid första anblicken tänker man wienersemla, om än i modifierad form. Men det håller konditor Claes Möllerström inte med om.
-Nej, det är ingen wienersemla, men det är wienerbrödsdeg som gjorts till ett knyte och med ett lock på toppen, förklarar han.
Fyllningen består av en klick vaniljkräm, salmbärssylt och grädde och i går var den dekorerad med färska bär, jordgubbe och blåbär.
-Egentligen ska den enbart bestå av gotländska råvaror, så det här får väl bli en sommarvariant, säger Claes Möllerström, som bakade 200 Polhemsbakelser till premiärdagen.

Med ensamrätt
Riksdagsledamöter, kommunalråd, andra politiker och tjänstemän, hembygdsvänner, matskribenter och representanter för media på Gotland var inbjudna till den officiella invigningen av Polhemsbakelsen på konditori Siesta i Visby i går eftermiddag.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens chef, Per-Eric Edlund, blev överraskad när han av Tingstäde hembygdsförenings ordförande Kjell Kuylenstierna - som är bakelsens upphovsman - blev utsedd att överlämna intyget om ensamrätt på bakelsen till Claes Möllerström.
-Det hela började egentligen med att min dotter, som är nöt- och mandelallergiker, suckade och sa att hon önskade att hon någon gång skulle kunna äta en semla, berättar Kjell Kuylenstierna. Jag började fundera på det där och turerna har varit många fram till det färdiga resultatet.
Vid årsmötet med Tingstäde hembygdsförening i mars förra året lät Kjell Kuylenstierna Claes Möllerström göra första provomgången av den nya bakelsen. Den föll medlemmarna på läppen och där, i Polhemsgården, fick den också sitt namn efter Christopher Polhem som föddes på Gotland 1661.

Enbart goda omdömen
Och i går var det alltså dags för officiell invigning och provätning. Och Polhemsbakelsen fick med beröm godkänt.
-Jättegod. Fluffigare och mer lättsam än en vanlig bakelse, tyckte gotländske riksdagsledamoten Christer Engelhardt, s.
Hans riksdagskollega, moderaten Rolf K Nilsson såg lika nöjd ut.
Och vår förre riksdagsledamot Lilian Virgin, s, med make Bertil Virgin hade också enbart gott att säga om Polhemsbakelsen.

Även muffins
-Den känns hälsosammare än en vanlig bakelse, inte lika kompakt. Och inte så söt, tyckte de.
I framtiden kan det även bli en Polhemsmuffins. Tina Hansson på Gotlandsbrödet i Tingstäde har visat intresse för att baka en sådan, enligt Kjell Kuylenstierna.
Christopher Polhem föddes i december 1661 i Tingstäde. Svensk uppfinnare och industriman som brukar kallas den svenska mekanikens fader. Han lärde sig tidigt, på egen hand, mekanikens grunder. Redan som 15-åring skaffade han sin första verkstad där han tillverkade saxar, urverk och knivar.
Under studietiden lyckades han med bedriften att laga det medeltida urverket i Uppsala domkyrka.
Efter detta utnämndes han av kung Karl XI till direktör över Bergmekaniken. Två år senare blev han konstmästare vid Stora Kopparberg i Falun. 1697 grundade han en skola för ingenjörer.
Christopher Polhem dog i Stockholm1751, 90 år gammal..
Han finns avbildad på de svenska 500-kronorssedlarna.
Källor: Polhemsstiftelsen i Dalarna och Wikipedia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om