Ombyggnaden och tomtplatsavgränsningen innebär att mark som idag är tillgänglig för allmänheten privatiseras. Särskilda skäl saknas och stranden har stor betydelse för friluftslivet, menar Naturvårdsverket.
- Vi har överklagat länsstyrelsens beslut på grund av att det inte finns särskilda skäl för att tillåta något som innebär en privatisering av strandområdet. Strandskyddsdispenser ska ges restriktivt, och Gotlands stränder är av stor betydelse för friluftslivet, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.
På Max Hanssons fastighet har det för många år sedan bland annat uppförts ett lusthus, en tennisbana, en golfgreen och en stor gräsmatta. Alla dessa åtgärder utfördes före år 1993, det vill säga innan nuvarande strandskyddsbestämmelser började gälla. Naturvårdsverket menar dock att om dessa åtgärdes utförts idag skulle de inte kunna betraktas som undantagna dispenskraven på grund av att de är kopplade till jordbruksdrift eller på grund av att de ingår i den så kallade hemfridszonen i anslutning till bostadshuset.
- Vi kommer att förtydliga vägledningar i strandskyddsärenden till både Gotland och övriga län inom kort, avslutar Maria Ågren.
Max Hanssons ombyggnad överklagas
Naturvårdsverket har idag fattat beslut om att överklaga Länsstyrelsen på Gotlands beslut om dispens från strandskyddet för Max Hanssons ombyggnad på sin fastighet i Östergarn.
Läs beslutet här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!