Maud Norman...
...som, tillsammans med maken Odd, har tilldelats Gastronomiska akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur. Motiveringen löd: "För nötköttsproduktion i harmoni med naturen som ger jämn och hög kvalitet".
Arkivfoto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Det diplomet är ni väl stolta över?
- Ja, hemskt stolta! Först visste vi inte vad det var, men vi tog reda på det och förstod att det var en fin utmärkelse.
Carl Jan Granqvist delade ut diplomet på Riddarhuset i Stockholm. Har han smakat ert kött?
- Det sa han inte, men jag tror han har ätit det. Vi säljer köttet i Stockholm och han brukar ju vara på Gotland.
Är det matkultur ni håller på med?
- Ja. Vi försöker att förbättra statusen på det svenska nötköttet. Våra köttdjur är avlade på kött. Vi har bland annat rasen "simgus" som är en korsning mellan simmental och angus. Angus ger ett fint marmorerat kött, som inte blir så torrt och eftersom det är korsningar så får djuren ett bättre kynne. Det skapar harmoni i stallet och det innebär i sin tur att köttet blir bättre.
Vad betyder en sådan här utmärkelse?
- Mycket. Vi har fått andra priser förut, men det här är vårt första matpris.
Har ni något nytt på gång på Ejmunds gård i Roma?
- Ja, i höstas var Odd och jag i Japan för att titta på produktionen av deras fina wagyu-kött. Vi har förutsättningar för att föda upp våra djur på samma sätt: Djuren får massage med koborstar i stallarna och föds upp med bra mat. Vårt wagyu-kött säljer vi till två gotländska restauranger, en fin restaurang i Riga och en kötthandlare i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!