Måttlig spridning av vinterkräksjuka

Den ovanligt plågsamma vinterkräksjuka som härjar i år har fortfarande en ganska måttlig spridning på Gotland.
- Jämfört med övriga landet verkar det vara ganska lugnt här på Gotland, säger smittskyddssköterskan Solgerd Gotvik.

Gotland2007-01-26 06:00
Kräksjukan började ge sig till känna redan i september och i början av januari rapporterades rekordmånga fall till smittskyddsinstutet.
De allra flesta som drabbas av vinterkräksjukan hör aldrig av sig till sjukvården, men smittskyddssjuksköterskan Solgerd Gotvik har den bestämda uppfattningen att det inte finns så många smittade på Gotland för närvarande. I höstas fick kommunen införa intagningsstopp på två vårdavdelningar på grund av att två eller flera som arbetade där hade smittats. Samtidigt drabbades också ett äldreboende av vinterkräksjukan. I början av januari drabbades ytterligare ett äldreboende av sjukan, men sedan har det varit lugnt.

Lugnt
Christina Wahlby som är sjuksköterska på sjukvårdsrådgivningen har samma uppfattning: Vinterkräksjukan är här och en hel del gotlänningar har mått riktigt dåligt, men just nu tycks det inte vara så många som är sjuka.
- Vi har en och annan person som har hört av sig till oss, men jämfört med övriga landet verkar det vara ganska lugnt här på Gotland.
För att smittspridningen ska hållas på en fortsatt låg nivå rekommenderar Solgerd Gotvik att man tänker på att ha en god handhygien:
- I dessa tider kan man gärna ha en överdriven handhygien. För att smittas av vinterkräksjukan behöver man bara få i sig hundra viruspartiklar. Det kan jämföras med influensan, där det krävs att man utsätts för 100 000 partiklar för att bli sjuk.

Egen handduk
För den som redan har fått in vinterkräksjukan i familjen lyder råden att den sjuke ska ha egen handduk och inte ha någon kontakt med matlagning. Man bör också vara noggrann med att torka av kranar och annat som den sjuke har tagit i.
För den som själv har blivit sjuk handlar det mest om att uthärda och att försöka få i sig vätska, om än små mängder skedvis.
- Det är uttorkning som är den stora risken med vinterkräksjukan och det drabbar små barn och gamla hårdast. Om det håller i sig mer än några dagar, om man inte får behålla någon vätska och om urinmängderna minskar, då ska man höra av sig till sjukvården, säger Christina Wahlby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om