Måtte Almedalsandan få bestå
I vilket annat land kan folket så intimt trängas med sin regering, så som skedde i går eftermiddag på Donners plats?
Foto: Krister Nordin
Måtte nu bara detta svenska, sympatiska och informella sätt att umgås, makthavare och folk emellan få fortsätta! Ett enda attentat och hela Almedalsandan är väck.
*
Östersjötorget i och utanför Silon är landet annorlunda. Här finns de ideella organisationerna, här finns de internationella engagemangen, de solidariska, de om kvinnor och barn i utsatta regioner, om höga matpriser och klimatflyktingar och om Sveriges politik för global utveckling. För det här kallas En global oas.
Under Almedalsveckan existerar en viss hierarki, lite som livet självt.
Partierna, företagen och intresseorganisationerna, de med pengar, arrangerar möten med mat, åtminstone frukost, vin och färgglada kulspetspennor, de talar från podier och scener, under ljuskronor och på segelskutor, de utgör etablissemanget i Almedalen.
Till Silon vandrar alla de som tillhör Röda Korset, Rädda Barnen eller Kommittén för Västsaharas kvinnor, plus 20 ytterligare organisationer. Människor som arbetar ideellt, det får inte kosta för mycket att arrangera bokbordet eller debatten.
Och i Sankt Hans-skolan diskuterar samtidigt ett hundratal ungdomar framtiden och politiken på sitt sätt. De sover i sovsalar och lagar egen mat och diskuterar hela nätterna. Men Alternativveckan är på väg, kryper allt närmare Almedalen för vart år...
*
Östersjötorget hade i fjol besökare som i snitt var 54 år. För att locka fler yngre människor har varje kväll ett politiskt ungdomsförbund debatterat, men också bjudit på musik, dans, mannekänguppvisning och annan underhållning.
- Det här har definitivt sänkt medelålder, säger nöjd projektledare Susanne Zetterblom.
*
En lågmäld och förkyld Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen, försökte i går överrösta allt glam utanför Silon med information om vad som kan hända om vi inte tar itu med uppvämningen av klimatet. Om medeltemperaturen ökar blir det blötare där det i dag är blött och torrare där det redan är torrt. Det handlar om miljontals människor som inte kan bo kvar.
- Sverige har ett stort ansvar. Vår bilpark drar mer bränsle per kilometer än något annat lands, sade han.
Han sade att Sverige måste skaffa sig ett klimatmål.
- Vi måste minska utsläppen med 40 procent och införa klimatsmart teknik, nu!
Ibland sägs saker och ting tydligare och klarare i en mörk silo än från den mest solbelysta scen i Almedalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!