Matlandet omfattar närmare 2 000 projekt sedan 2008 och till och med 2014 kommer projektet att ha kostat drygt en miljard kronor. Hittills har drygt 800 miljoner betalats ut i stöd till olika livsmedelsföretag och projekt. Det är dock osäkert om satsningen någonsin går att utvärdera, enligt Dagens Nyheter.
DN har talat med representanter inom livsmedelsbranschen och samtliga är kritiska till satsningen. Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, tror inte att man kommer att kunna se något konkret resultat om fem år.
Även Livsmedelsföretagens vd, Marie Söderqvist, är kritisk och tycker att det spretar åt olika håll där småsummor delas ut till olika projekt.
– Högst upp på den etablerade livsmedelsindustrins önskelista står enklare regler och lagstiftning. Hellre det än bidrag på några hundratusen kronor som pytsas ut till höger och vänster, säger hon till DN.
Ett bakslag i den politiska matlandetvisionen är regeringens beslut att inte godkänna gårdsförsäljning av öl och vin, något som landsbygdsminister Eskil Erlandsson drivit.
Eskil Erlandsson har som mål att livsmedelsexporten ska fördubblas fram till år 2020 jämfört med 2008, från 50 till 100 miljarder kronor. Han har gjort ett stort antal resor för att marknadsföra projektet Matlandet Sverige, nyligen till Kina för att lansera svenska kycklingfötter och grisöron.
En utvärdering görs av konsultföretaget Kontigo som ska presentera resultatet för landsbygdsministern den 11 februari. Utredningens ansvarige vill inte berätta vad man kommit fram till men bekräftar för DN att det inte är helt enkelt att reda ut effekterna av de projektpengar som betalats ut.