Måste hålla ett öga på resenärerna
Justitiekanslern har överklagat länsstyrelsens beslut om utökat tillstånd för kameraövervakning ombord på Destination Gotlands båtar.Enligt vd:n Sten-Crister Forsberg är kameraövervakningen dock nödvändig för att de ska kunna köra båtarna i enlighet med de säkerhetsföreskrifter som finns.
- Det får jag inte tala om, vår säkerhetsplan är hemlig, säger han och förklarar att om han skulle avslöja säkerhetsplanen, skulle rederiet bli tvungna att upprätta en ny.
I juli förra året gav länsstyrelsen tillstånd för de kameror som sattes upp i samband med att båtarna byggdes. Destination Gotland har sedan ansökt om att få utöka kameraövervakningen, för att klara av de säkerhetskrav som ställs och den 18 juli i år gav länsstyrelsen dem tillstånd till detta, efter att särskilt ha övervägt de kameror som bevakar färjornas restaurangtorg. I sin motivering skriver länsstyrelsen att "vid en samlad avvägning mellan integritetsskyddet och den sjösäkerhetshöjande funktion kameraövervakningen tillför passagerare och besättning vid vistelse ombord på fartyget får säkerhetsaspekten anses vara överordnad".
Bild- och ljudmaterial
I länsstyrelsens beslut står att bild- eller ljudmaterial får bevaras under högst en månad och därefter omedelbart ska förstöras och att inte fler personer än vad som krävs för att genomföra bevakningen, ska ha tillgång till materialet. Vidare får den information som tillskansats via materialet och som rör personliga förhållanden, inte avslöjas.
I fredags överklagade justitiekanslern länsstyrelsens beslut till länsrätten.
Justitiekanslern vill att Destination Gotlands ansökan avslås och begär även att reglerna kring hur bildmaterialet förvaras, ska förtydligas och preciseras, så att allmänheten inte kan ta del av materialet. I dagsläget påverkas dock inte Destination Gotland av justitiekanslerns överklagande.
- I ögonblicket betyder det ingenting, sen beror det på vad som händer, säger Sten-Crister Forsberg, som tror att rederiet har stora chanser att vinna en eventuell framtida process.
- Jag tror att chanserna är väldigt stora. Man kan ju inte lägga ner trafiken och vi måste uppfylla ISPS-reglerna varje ögonblick, hur som helst.
ISPS är en internationell säkerhetskod, som togs fram FN:s sjöfartsorganisation IMO, efter terrordåden i USA den 11 september 2001 och gäller såväl fartyg som hamnar.
- Det är exakt samma regler för hela jordklotet, säger Dan Sarenius, tillsynssamordnare för sjöfartsskydd på sjöfartsverket.
För nationell båttrafik i Sverige började ISPS-koden gälla den 1 juli 2005.
I säkerhetskoden ställs egentligen inga krav på kameraövervakning, men det är en metod för att uppnå de ställda kraven.
- Koden uttalar inte uttryckligen kameraövervakning. I sjöfartsskyddet nämns inte kameror, men det är en möjlighet och på fartyg av den här typen är kameror ett väldigt bra och effektivt sätt att bevaka stora ytor, säger Dan Sarenius.
Destination Gotlands säkerhetsplan är godkänd av sjöfartsverket och kontrolleras regelbundet.
- Vi har inte sett några problem, det har varit väldigt bra. Vi bryr oss inte om hur planen är utformad, bara den uppfyller kodens krav.
- Rederiet har rätt att lösa det på sitt sätt, säger Dan Sarenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!