Hotet om nödslakt hänger tungt över besättningen på lammgården vars ägare belagds med djurförbud.
Efter flera uppmärksammade fall av vanvård kom beslutet om att gården skulle utrymmas senast 17 februari.
Förbudet överklagat
Exakt hur många djur som finns på gården är oklart, uppgifterna varierar, men personer som varit på plats uppger att det kan finnas
uppemot 500 lamm.
Men djuren går kvar.
Djurförbudet är överklagat och samma dag som gården skulle vara utrymd möttes parterna i rätten.
Förvaltningsrätten har nu fyra veckor på sig att bestämma sig.
Avlivning sista utvägen
- Ägarna har inte visat någon vilja att ändra sig eller ta till sig kunskap om hur djuren ska skötas, säger Sune Liljeström, djurskyddshandläggare,
Länsstyrelsen kan gå till polisen med ett beslut på omhändertagande, men i det här fallet handlar det om hundratals högdräktiga tackor.
- I slutändan kan det bli avlivning som kan komma på fråga, om det inte går att bli av med dem på annat sätt, säger djurskyddshandläggaren.
Ett alternativ är att någon annan lammgård tar över djuren.
- Men vem har den kapaciteten? Jag har svårt att tro att någon har sådana mängder foder i lager. Det är ju ingen som räknar med att plötsligt bli ägare till hundratals tackor som ska lamma snart, menar Liljeström.
Svår uppgift
Att organisera en flytt av hundratals dräktiga tackor är inget som låter sig göras i en handvändning. Länsstyrelsen och polisen kan stå inför en situation där man tvingas till masslakt.
- Drar man det till sin spets och det inte finns några andra alternativ, då är vi där. Det skulle inte kännas så bekvämt, för att uttrycka sig milt.
Ett tungt ansvar
I förra veckan utsågs djurskyddspolisen Mikael Åslund till årets djurvän av Gotlands djurskyddsförening. Han vill inte föregripa den rättsliga processen, men menar att ett tungt ansvar faller på djurhållaren.
- Man kan bara hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och ser över situationen. Jag tycker att de har fått en ganska bra fingervisning om vad som behöver göras. De som får plikta mest är de stackars djuren som ägaren inte har tagit hand om, säger Mikael Åslund.
En ytterligare faktor försvårar ärendet. Gården där djurförbudet utfärdats är inte heller förklarad som fri från virussjukdomen Maede Visna (MV) - något som innebär att den gård som tar emot djur därifrån förlorar sin status som smittofri.