Martina vikarierar som präst i Berlin

Martina Åkeson Wollbo har vid flera tillfällen arbetat som präst vid Svenska kyrkan i Berlin. Den historiska staden har blivit ett andra hem.

Berlin har genom de många tjänstgöringsperioderna blivit en andra hemstad för Martina Åkeson Wollbo.

Berlin har genom de många tjänstgöringsperioderna blivit en andra hemstad för Martina Åkeson Wollbo.

Foto: Mikael Wollbo

Gotland2019-10-09 13:55

2012 sökte hon via SKUT, Svenska kyrkan i utlandet, arbete som sommarpräst i Spanien. Döm om hennes förvåning när hon erbjöds ett semestervikariat i just Berlin. 

Sedan dess har hon tjänstgjort i den tyska huvudstaden åtskilliga gånger. Bland annat fem somrar.

Med tiden har staden blivit som ett andra hem för henne och familjen. Hon har lärt sig att älska pulsen,  värmen, de allékantade gatorna. Till och med ölen, fast hon aldrig dricker öl i Sverige.

– Men i Berlin beställer jag gärna "ein weissbier, bitte", man blir som en annan person i den staden, säger hon.

Att verka som präst utomlands är annorlunda än i Sverige, i Martina Åkeson Wollbos fall som kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.

– I Berlin bor omkring 5000 svenskar, alla hittar naturligtvis inte till kyrkan, men många kommer dit för språkets skull, för att för en stund känna känslan av Sverige, säger hon.

Bland annat ordnas midsommarfirande med sill, potatis och gräddfil, allt transporterat från Sverige. Hundratals berlinbor med svenskanknytning brukar komma till Landhausstrasse strax sydväst om stadskärnan för att äta och hoppa groda.

Svenska kyrkan i utlandet är också en viktig punkt för människor på resa som kanske hamnat i knipa eller för att känna sig hemma en stund. Oktober är för övrigt insamlingsmånad för medel till SKUT.

– Det blir lite som att vara sommarpräst på Gotska Sandön, dit kommer folk på aftonbönen för att det inte finns så mycket annat att göra, det blir en avslappnad stämning, säger hon.

Senast härom veckan var Martina en vecka i Berlin tillsammans med Domkapitlet och biskop Thomas Petersson. Han har tidigare tjänstgjort som präst i staden under fem år.

Huruvida hon kommer att fortsätta som extrainkallad präst i Berlin vet ingen, sedan nyligen är två präster anställda där varför behovet av vikarier minskat.

Men till stadenåtervänder hon definitivt, i verkligheten och på film. Tv-serier som "Weissensee" och "Himmel över Berlin" har hänfört henne, liksom filmen "De andras liv" om den avlyssning som skedde under Kalla kriget.

Berlin är en plats mitt i historien och blir så åter inom kort. Den 9 november är det 30 år sedan järnridån föll och Berlinmuren började rivas. I dag finns murens dragning markerad på marken.

Även Victoriaförsamlingen i Berlin är en del av historien. Den grundades 1903, fick namn av dåvarande prinsessan Victoria och har varit en viktig mötesplats för såväl tyskar som svenskar över två världskrig.

Martina Åkeson Wollbo är kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
Martina Åkeson Wollbo är kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!