Märta prisad för sina gula bönor

Märta Olofsson, Lärbro, är en av få som fortfarande odlar gula bönor eller "Gulböna från Östergarn" som den uppkallats.För detta tilldelas hon året Guldärta, en utmärkelse som delas ut för tjugonde gången, men blott andra gången på Gotland.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-18 01:07
-Jag är fjärde generationen som odlar bönan, det var min mormors mor som tog med den från Östergarn, berättar Märta Olofsson hemma i sin trädgård, nyss hemkommen från Visby där hon fick ta emot en liten ärta i guld ur landshövdingens hand.

Märta är fyllda 83 år men sköter fortfarande trädgårdslandet med den äran. Även om hon själv tycker det är orensat...

Gula bönor använder man på samma sätt som bruna.

-De lite mildare i smaken och mycket lättodlade, förklarar Märta.

Men även de mest lättodlade och mindre krävande växter har det tufft med tillväxten i den rådande torkan.

I slutet av maj, helst på Blenda-dagen, ska bönorna sättas. De torkar av sig själva och kan plockas efterhand, men Märta plockar och lägger upp dem till tork ändå.

Vill inte ha uppmärksamhet
-När jag växte upp fanns inte allting att köpa i affären som i dag. Man fick ta tillvara det man kunde och själv odla det man behövde.

Märta Olofsson vill inte gärna ha uppmärksamhet men visst gjorde Pom helt rätt när de valde henne till årets Guldärta.

Ökat nyttjande
Pom står för, det nationella programmet för den odlade mångfalden, och där arbetar man just nu med att inventera kulturväxter samt verkar för ett ökat nyttjande av den odlade mångfalden och under trädgårdsveckan på Gotland, 16-24 juni gör Pom upprop efter äldre trädgårdsväxter här på ön.

"Märta och många kvinnor med henne har många gånger i det tysta fört traditionen att odla vidare generation efter generation och deras arbete är värt att uppmärksammas" skriver Pom i sin motivering till varför just Märta Olofsson får utmärkelsen.

Lena Nygårds, Pom, och landshövding Marianne Samuelsson, delade ut Guldärtan i Botaniska Trädgården i samband med att Gotlands Trädgårdsvecka invigdes i lördags. Där medverkade även Trädgårdsveckans ordförande, Hans Klintbom.

Trädgårdsveckan pågår till den 24 juni med ett omfattande program av trädgårdsvisningar och kurser i olika trädgårdsanknutna ämnen.

I går uppmärksammades De vilda blommornas dag av Gotlands Botaniska förening som stod för visningar på tre platser: Prästänget i Gerum, Mangsarveänget i Ekeby samt Bombfältet på Bungenäs.

För femte året arrangeras Gotlands Trädgårdsvecka. Arrangemanget är numera ett samarbete mellan den ideella föreningen Gotlands Trädgårdsön, Gotlands Turistförening samt Gotlands Trädgårdsamatörer.

Veckan pågår 16-24 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om