Markus åker till Indien för studier i ett halvår

Om några veckor sticker Markus Andersson, Visby, utomlands för att plugga. Inte så märkvärdigt kanske men han är nog ganska ensam om att gå på ett universitet med cirka 500 000 andra studenter.
Bombay blir studieort och hemvist för Markus och hans flickvän det kommande halvåret.

Gotland2005-06-18 06:00
Markus Andersson pluggar vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, en utbildning där det ingår studier utomlands.
- Skillnaden mot andra lärosäten som har studentutbyten är att här handlar det om en stor majoritet, 85 procent av alla studenter på min utbildning pluggar utomlands två terminer, berättar Markus hemma i trädgården hos mamma Yvonne på Linnégatan i Visby.
Så vitt Markus vet är han och hans studiekamrater de första svenskarna som ska plugga i Indien. I vart fall hade CSN aldrig haft något sådant ärende.
Indien är kända för att ha bland världens bästa business schools, tempot är tufft och dagarna långa.

Schemalagda studier
- Det är schemalagda studier från nio på morgonen till nio på kvällen, så det blir nog inga problem med sysselsättningen. Vi börjar plugga 100 procent men funkar det inte får vi sänka våra ambitioner.
På universitetet, Welingkar Institute of management and research, pluggar 465 000 studenter, många från andra länder, framför allt Kina, Storbritannien och USA.
- De indier som går där är de som har råd, men det är också vanligt att fattigare släkter går samman för att betala en släktings studier så att i alla fall en i släkten får en utbildning. Jag tror att de stora sociala klyftorna i landet blir det svåraste att hantera. Det finns ju enormt stora slumområden och många fattiga, det blir nog tufft att vänja sig vid en sådan verklighet, tror Markus.

Aktiemarknaden
Markus ska plugga till civilekonom med inriktning på finansekonomi, det vill säga aktiemarknad, företagsinvesteringar, fusioner och liknande. Det är det han vill arbeta med sedan, gärna utanför Sveriges gränser.
Markus ska bo tillsammans med andra studenter på området, han tror det blir ett korridorliknande boende där man delar rum med andra.
- Det blir lite jobbigt att inte få bo ihop med min flickvän, vi har bott ihop i två år men där får man inte bo tillsammans om man inte är gifta, tror jag.
Trots de tuffa studierna hoppas Markus och hans vänner att de ska hinna med att se en hel del av såväl Bombay som övriga delar av landet.

Stannar till december
De stannar i Indien till december, sen ska de resa runt i Thailand och Malaysia för att smälta alla intryck och vila ut efter studierna. Därefter blir det studier i Jönköping igen tills den är dags för nästa termin med utlandsstudier.
- Då blir det nog Hong Kong eller Mexico, spekulerar Markus.
Markus Andersson och de andra handelsstudenterna i Jönköping är vana med att umgås med studenter från världens alla hörn. Det finns alltid cirka 400 utländska studenter på skolan.
INDIENStatsskick: republik
Huvudstad: New Delhi
Invånarantal: 1 080 miljoner
Språk: hindi, engelska m. fl.
Religion: Hinduer 80 %, muslimer 14 %, kristna 2,3 %, sikher 2,3 %, buddister 0, 7 %
BNP: 2 900 USD
Befolkning: 1,080,264,388 (juli 2005)
Källa: CIA Factbook 2005, samt Utrikespolitiska institutets hemsida
BOMBAY
Mumbai är det officiella namnet sedan 1996. Staden är Indiens till folkmängden största stad (cirka 17 miljoner invånare), det är en betydande hamnstad och den främsta knutpunkten för landets internationella handel. Bombay är också Indiens dominerande ekonomiska centrum och bland annat säte för State Bank of India.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om