"Märkligt att det bara byggs i Visby"

- Det byggs hundratals lägenheter i Visby, men ingenting på landet. Varför ska det vara så?
Det var en av frågorna när länsbygderådet på Gotland höll sockenting i Tingstäde i lördags.

Gotland2006-11-13 06:00
Länsbygderådet bjöd in till sockenting i Tingstäde i lördags. Temat för dagen var bostadsbyggande och kapitalförsörjning på landsbygden.
Per-Anders Carlsson från Swedbank berättade om varför den som bygger hus på landet inte får låna lika mycket pengar som den som bygger i Visby och Lisa Östman från stadsarkitektkontoret berättade vad den som vill bygga kan göra för att bygglovsprocessen inte ska haka upp sig.
Det byggs för lite på landet, det tycker i alla fall de som slöt upp till sockentinget. När Gotlandshem och andra bostadsbolag har dragit igång en verklig byggboom i Visby så får landsbygden nästan inga nya lägenheter.

Visionsarbete
- Det är märkligt att Gotlandshem inte vågar ta risken att bygga nya lägenheter utanför Visby. Jag kan inte förstå att de, som har 5 000 lägenheter i ryggen, inte vågar ta risken att få så mycket som en lägenhet outhyrd på landet, säger Stig Hansson, Öja, som sitter med i länsbygderådets styrelse.
Många tycker att det är märkligt att Gotlands kommun inte gör mer för att få fart på den gotländska landsbygden. En kvinna som flyttat till Gotland blev överraskad över hur mycket som centraliseras till Visby.
- Ändå bor ju 60 procent av Gotlands befolkning på landsbygden, konstaterar hon.
Länsbygderådets ordförande Owe Belin, Bäl, håller med:
- Resurserna styrs till Visby trots att de flesta bor på landet. Kultur- och fritidsförvaltningen har flyttat ut till Lövsta, men i övrigt använder sig kommunen och länsstyrelsen inte av de instrument som de själva förfogar över för att styra den här utvecklingen i en annan riktning. Om de vågade lägga ut fler arbetsplatser på landet så skulle det ge signaler till lanthandlare och andra att de inte bör lägga ned.
Ett sätt att påverka utvecklingen på sikt är att delta i kommunens visionsarbete. Länsbygderådet har representation i så gott som alla arbetsgrupper som arbetar med "Vision 2025". När representanterna rapporterade om hur arbetet fortskrider var många missnöjda över att visionsarbetet sker på arbetstid. Det är en tid som passar de kommunanställda, men som många gånger utesluter de ideella krafter som vill vara med och påverka innan visionens första utkast kommer på pränt.
Länsbygderådet på Gotland är en del av Folkrörelserådet "Hela Sverige ska leva". Alla sockenutvecklingsgrupper på Gotland är anslutna till länsbygderådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om