Markägaren har tidigare fått tillstånd av Länsstyrelsen på Gotland att gräva ut två bryor, vattenhål, till större dammar för att skapa ett rekreationsområde för framtida tomter. Under sommaren gjordes en tillsyn då länsstyrelsen konstaterade att det gjorts ingrepp utan nödvändigt tillstånd enligt kulturmiljölagen.
En väg som går mellan dammarna och gravfältet har breddats och under arbetet har man både grävt bort jordmassor och lagt upp jordhögar intill vägen. Även rishögar har lagts upp längs vägen.
Enligt Daniel Langhammer, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen, finns det tidigare dokumenterat att det finns gravar intill vägen på den sida som vägen breddats, men exakt var vet man inte.
– Vi vet inte om enskilda gravar skadats, det kan vi inte se eftersom delar av platsen är övertäckt, säger han.
Länsstyrelsen besökt platsen och träffat markägarna, dels vid en inspektion, dels vid ett senare tillfälle.
– De ville ha ett möte med oss och uttryckte en vilja att göra rätt, säger Daniel Langhammer.
Markägarna uppmanades att lämna in en ansökan om att få återställa marken och ta bort ris och jordmassor.
– De har fått tillstånd att ta bort massorna, men en arkeolog måste medverka sista biten för att säkerställa att det inte är skadade fornlämningar under.
Hade överträdelsen gällt exempelvis ett byggnadsminne hade länsstyrelsen kunnat förelägga ägaren att återställa det fel som begåtts, det alternativet finns inte när det gäller fornminnesbrott.
– Kulturmiljölagen är svartvit när det gäller fornlämningar, antingen har man gjort något utan tillstånd eller inte. Möjligheten att förelägga finns inte, säger Daniel Langhammer.
Länsstyrelsen har därför gjort en åtalsanmälan till polisen, därefter får en åklagare besluta om det ska väckas åtal. Enligt Daniel Langhammer måste länsstyrelsen anmäla varje överträdelse och tar inte ställning till om överträdelsen gjorts med uppsåt eller av oaktsamhet.
– Vi konstaterar att det har hänt, det kan ha hänt på ena eller andra sättet, det lägger vi ingen värdering i. Vi konstaterar att något har skett som är förbjudet enligt lag och så anmäler vi det. Sedan är det upp till polisen att utreda.
Hur allvarligt är det som skett?
– Det är alltid allvarligt tycker jag, när man bryter mot lagen genom att gräva eller täcka över en fornlämning. Men det är upp till åklagare att bedöma hur allvarligt det är.